مسجدی برای همه
31 مرداد 1403 1403-06-19 16:22مسجدی برای همه
- متادخت
- 31 مرداد 1403
- 10:38 ق.ظ
- No Comments
در حکومت پیامبر اسلام(ص) مسجد کانون اصلی تمامی وقایع، تصمیمات و تحولات مهم و به نوعی مرکزیت حاکمیت بود. اما امروزه لاجرم و به دلیل وجود انواع سازمانها، ادارات و البته پیچیدهتر شدن مسائل جامعه انسانی، مسجد نمیتواند دقیقا همان نقش را ایفا کند. و این درحالی است که در زمان پیامبر، مسجد به جز آنکه محلی برای عبادت مومنین به حساب میآمد، مکان اصلی آموزش و تعالیم سیاسی و نظامی نیز بود.
باتوجه به این مقدمه شاید در ابتدا این گونه به نظر برسد که در عصر ما، مسجد تنها برای اعمال عبادی مانند نماز، اعتکاف و… کاربرد دارد؛ اما میتوان ادعا کرد مسجدهای فعلی اگرچه به طور مستقیم مکانی برای انجام فعالیتهای سابق خود نباشند، اما تقویت روحیه دینی جامعه و تزریق حس عبودیت در تمامی ارکان و ساختارهای حاکمیت همچنان از وظایف مساجد است. همچنین از مهمترین کارکردهای مسجد در زمانه ما، باید به نقش مساجد در تقویت ابعاد فرهنگی و اجتماعی جامعه اشاره داشت. از جمله فعالیتهای فرهنگی و اجتماعی که در حیطه وظایف مسجد است، ایجاد شرایط مناسب برای حضور دوقشر آیندهساز یعنی مادران و کودکان است.
مادران، کودکان و مساجد
لکسوس شرکت خودروسازی ژاپنی، که وظیفه طراحی، تولید و پخش خودروهای لوکس شرکت تویوتا را برعهده دارد، هر ساله برای دارندگان این خودروها مراسمی خصوصی برگزار کرده و از مشتریانش دعوت میکند تا در یک رستوران مخصوص حضور پیدا کنند و در طول این مهمانی و پذیرایی، ماشین آنها را کارواش برده و تمیز میکند. این مهمانی فقط مختص کسانی است که لکسوس سوار میشوند.
دلیل این کار چیست!؟ دادن حس ویژه و متمایز بودن به معدودی از مشتریان. و این حس خوب تنها چیزی است که برای مشتریان باقی میماند. حسی توام با افتخار که مشتری از انتخاب آن محصول راضی باشد.
این دقیقا همان کاری است که مساجد در قبال مادران و کودکان باید انجام دهند. دادن حس ارزشمند بودن و متمایز بودن نسبت به سایرین. درحالی که متاسفانه گاهی شاهد هستیم مادران به دلیل آوردن کودک خود به مسجد سرزنش میشوند و صدای هیس هیس سایر نمازگزاران بدرقه بازی بچهها میشود. باید متوجه بود که این کودکان سرمایههایی هستند که حضور آنها در مساجد باید بیشتر از دیگران ارج داده شود.
به کمک مادران بروید
از نگاه دیگر، مادر که بار تربیت و سختی این مسیر را به دوش میکشد، نیاز به همراهی بیشتری از سوی ساختارها دارد. و نقش مسجد در این مسیر باید بیش از دیگران نقشی پویا و حمایتگر باشد؛ به طوری که او را همراهی کرده و بابت حضور کودکش در مسجد به او حس عذاب وجدان منتقل نکند. چرا که با حضور هرچه بیشتر کودکان و نسل جوان است که مساجد میتوانند نقش خود در تربیت و انتقال حس الهی و دینی را به نسلهای بعدی منتقل کنند.
شهید مطهری در این خصوص مینویسد: «بچه را باید در محیط مشوّق نماز خواندن برد. به تجربه ثابت شده است که اگر بچه به مسجد نرود، اگر در جمع نباشد و نماز خواندن جمع را نبیند، به این کار تشویق نمیشود، چون اصلًا حضور در جمع مشوّق انسان است. آدم بزرگ هم وقتى خودش را در جمع اهل عبادت میبیند، روح عبادت بیشترى پیدا مىکند، بچه که دیگر بیشتر تحت تأثیر است. متأسفانه کم رفتن ما به مساجد و معابد و مجالس دینى و اینکه بچهها کمتر در مجالس مذهبى شرکت مىکنند، سبب مىشود که اینها از ابتدا رغبت به عبادت پیدا نکنند.»
از سوی دیگر برخی ساختارها و افراد در مساجد که تاثیر بسزایی در روند اجرای مراسمات و همچنین ایجاد شرایط و جایگاه مناسب برای حضور کودکان دارند، هیئت امنا، امام جماعت، هیئتها و پایگاههای بسیج هستند. سنگاندازی از سوی آنها نه تنها به هیچ عنوان نمیتواند پذیرفته شده باشد بلکه خود باید مشوق این هدف باشند. و نکته مهم در این جا این است که بدانیم راههای زیادی برای جذب کودکان در مساجد گفته میشود ولی شاید مهمترین آنها وجود مربی و افراد صالح برای تربیت اصولی کودکان در مساجد، دادن مسئولیت هرچند کوچک به آنان و ایجاد حس وظیفه عمومی برای همه نمازگزاران است.
همه این موارد باعث ایجاد القوه و محبت میان کودک و مسجد شده و انسان را تا آخر به مسجد پای بند میکند.
به قلم زینب سادات طباطبائی علوی
مطالب مرتبط
هزارتوی خانهداری
زنِ خانهداری که ریل اصلی حرکت اجتماعی نیروی شاغل است، در حال فروپاشی است و اثرات این فروپاشی در روح و جسم اجتماع نیز مشاهده میشود؛ به گونهای که زنان به هر وجهی بهدنبال دوری از حلقهی «زن خانهدار» هستند، و گویی این دو کلمه توهینی به آنهاست.
سینمای ایران، زنان پنهان دهه 60
زنان دهه 60 سینمای ایران علیرغم حضور پررنگشان در واقعیت جامعه ایران و اثرگذاری جدی در طول 8 سال دفاع مقدس به عنوان برهه حساس و مهم آن دهه، ناپیدا و پنهان هستند. گویی سینما قادر به درک زنان و نقش موثر آنها نبوده است.
زن بودن یا متخصص بودن؟ مسئله این است!
ما نیاز به زنانی با تخصص و عملکرد درخشان داریم و صرف زن بودن نمیتواند دستاوردی برای پیشبرد امور داخلی محسوب شود. اما نکته دیگر آن است که این مناصب بخصوص در سطح بالا و هیئت دولت نباید جنبه زینتی در ابتدای شروع بکار دولتها را داشته باشد و این زنان بیش از سایر مدیران همرده خودشان به صرف زن بودن به زیر ذرهبین باشند و با کوچکترین اقدامات بیش از دیگران در فشار برای استعفا و برکناری قرار گیرند.
زنان ۱۷ شهریور
زمانی که برگههای تاریخ پر افتخار ایران زمین را ورق میزنیم، میتوان نقشآفرینی زنان گمنانی را مشاهده کرد که حضورشان در بطن تاریخ محسوس است، اما نامی از آنها باقی نمانده است. حضوری فعال و آگاهانه که پایهگذار اتفاقاتی عظیم برای این سرزمین بوده است.
زنان مهاجر اسلام
زنان تربیت شده مکتب اسلام، با ایمان و استقامت دوشادوش پیامبر خدا در راه دین ایستادگی کردند.
زنانی که با وجود تحمل مسیر صعبالعبور و طولانی مکه تا مدینه، بعد از رسیدن به مدینه نیز سهم خود را در مبارزه علیه باطل تمام شده نپنداشتند. بعضی کنار مسجدالنبی به مداوای مجروحان پرداختند، و یا در میدان جنگ با کفار حضور یافتند و برخی با فعالیتهای تبلیغی خود طنین اسلام را پر آوازهتر کردند.
زنان تاریخی نوغان
زنان نوغان اولین کسانی بودند که در آن برهه تاریخی بعد از تشییع امام رضا (ع) با بخشیدن مهریههای خود به شوهرانشان شاخههای گلی را تهیه کرده و برای عرض ارادت به امام الرئوف راهی تشییع پیکر شدند و بسیار پرشکوه در این مراسم جانسوز و جانگداز شرکت کردند و با این کار، غریبنوازی و مهماننوازی را برای خود به ثبت رساندند، اقدامی که برای همیشه در تاریخ ماندگار شد. آنها این سنت را به قدمت ۱۲ قرن زنده نگه داشته و آن را به دخترانشان منتقل کردند.
مسجدی برای همه
31 مرداد 1403 1403-06-19 16:22آخرین مطالب
نقد سریال در انتهای شب
28 شهریور 1403نقد سریال در انتهای شب
28 شهریور 1403سقط جنین در استان بوشهر ۱۵ درصد کاهش یافت
28 شهریور 1403تأکید مدیرسلامت شهرداری تهران بر افزایش فرزندآوری توسط زوجین
28 شهریور 1403همایش ملی «زنان مقاوم؛ مقاومت زنان» برگزار میشود
28 شهریور 1403مطالب پربازدید