زنان تاریخی نوغان
14 شهریور 1403 1403-06-25 11:58زنان تاریخی نوغان
- متادخت
- 14 شهریور 1403
- 11:18 ب.ظ
- No Comments
به گزارش متادخت، با فراگیری اسلام در جامعه ایرانی ما شاهد ظهور هویت مستقل زن مسلمان ایرانی بودیم؛ درون مایهای که در هیچ یک از ملل و زمانها به شدت آن وجود خارجی نداشت، و زنان یا به عنوان کالا شناخته میشدند و یا حبس در خانه. اما اسلام درگاه نوینی در عرصه بروز استعدادها و ظرفیتهای زنان ایرانی به وجود آورد؛ و امروزه نام زنانمان را در جایگاههای علمی، سیاسی، اقتصادی و یا ردپای آنان را در برهههای حساس تاریخی میبینیم واین امر مایه افتخار در تاریخ ماست.
نقشآفرینی بیبدیل در جنگ تحمیلی 8ساله، شکلگیری انقلاب اسلامی، مشروطه و مبارزه با استعمار شاید از جمله موارد شاخصتری باشد که در خصوص آنها صحبتهای بیشتری شده است اما به عنوان نمونه دیگر، میتوان به ماجرای زنان نوغان در شهادت امام رضا(ع) نیز اشاره کرد.
حق و حقیقت و نور ولایت امام رضا (ع) در نوغان خاموش شدنی نیست
محله نوغان یکی از چهار دهکده معروف مشهد است. محلهای با 1500 سال قدمت تاریخی که هنوز کوچههای آن در گذر زمان سیمای پیر شده خود را حفظ کرده است. این محله در دالان تاریخ یادآور نهضت پرشور زنانش بوده و نقش بانوان در اینجا بسیار پررنگ و لعاب است.
روستای نوغان به دلایل زیادی در تاریخ شیعیان زبانزد است و زنان نوغانی نشان دادند که حتی با شهادت امام رضا (ع) حق و حقیقت و نور ولایت خاموش شدنی نیست و این ارادت از همان روزی که امام رضا (ع) به روستای نوغان پای گذاشت نهادینه شد و بر ذهن و روح مردم ایران آنچنان اثر گذاشت بود که زنان نیز بعد از فراق او خود مرثیهای جداگانه سرودند.
مهریههای که برای عرض ارادت به امام رئوف بخشیده شد
زنان نوغان اولین کسانی بودند که در آن برهه تاریخی بعد از تشییع امام رضا (ع) با بخشیدن مهریههای خود به شوهرانشان شاخههای گلی را تهیه کرده و برای عرض ارادت به امام الرئوف راهی تشییع پیکر شدند و بسیار پرشکوه در این مراسم جانسوز و جانگداز شرکت کردند و با این کار، غریبنوازی و مهماننوازی را برای خود به ثبت رساندند، اقدامی که برای همیشه در تاریخ ماندگار شد. آنها این سنت را به قدمت ۱۲ قرن زنده نگه داشته و آن را به دخترانشان منتقل کردند.
عزاداری زنانی که چهره نفاق خلافت عباسی را بر ملا کرد
این حرکت به خوبی نشان میدهد که این بانوان به خوبی میدانستند درگذشت ناگهانی علی بن موسی الرضا (ع) از دسیسهها و توطئههای دستگاه خلافت عباسی و شخص مأمون بوده است، به همین دلیل هم برای روشن کردن چهره نفاق حکومت عباسی تصمیم به عزاداری برای حضرت گرفتند.
این رسم و عزاداری همچنان بعد از قرنها ماندگار است و به صورت یک سنت دیرینه در نوغان هرساله تکرار میشود؛ به طوری که در منابع ذکر شده که زنان نوغانی در دهه آخر ماه صفر، نقش پررنگی در اقامه عزای اهل بیت در مشهد داشته و دارند. حتی در زمان حکومتهای مخالف عزاداری در ایران با پررنگ نگهداشتن مراسم روضهخوانی و راهاندازی اولین دستههای سینهزنی، دین خود را به شریعت ادا کردهاند.
بعد از گذشت قرنها هنوز زنان نوغان آن عزادرای را فراموش نکردهاند
هنوز هم وقتی در این محله قدم میزنی اصالتش را از خانههایش میشناسید. مسجد علی بن موسی الرضا در محله نوغان است. این مسجد نیم قرن قدمت دارد و هر سال به یاد همان حرکت زنان نوغان در ۱۲۰۰ سال قبل، مراسم ویژهای در آن برگزار میشود. این حرکت در زمان شهادت امام رضا (ع) از طرف زنان نوغان آنقدر نمادین و رسانه ای شد که بعد از گذشت قرنها هنوز زنان نوغان فراموشش نکردهاند.
زن ایرانی چشم دنیا را به خود جلب کرده است
اکنون نیز در عرصه مجاهدتها در ایران همواره بانوان پیش قدم بوده و با الگو گرفتن از حرکت و کنش اجتماعی زنان آن زمان در عرصههای گوناگون خوش درخشیدند. همانطور که رهبر انقلاب در خصوص اهمیت حضور بانوان فرمودند: «اگر زنان در حركت اجتماعی یك ملتی حضور نداشته باشند، آن حركت به جایی نخواهد رسید، موفق نخواهد شد. اگر زنان در یك حركت حضور پیدا بكنند، یك حضور جدی و آگاهانه و از روی بصیرت، آن حركت به طور مضاعف پیشرفت خواهد كرد.»
و زن ایرانی در عین حفظ هویت زنانه خود، که طبیعت و فطرت اوست و صفا و درخشندگی زنانه را دارد در عین حال هم در میدان ارزشهای معنوی و هم در عرصه مسائل اجتماعی و سیاسی و همچنین در عرصههای مهم زندگی همانند ایستادگی و صبر و مقاومت پیشروی میکند. و امروزه ما بیش از هر زمان دیگر نیازمند بازتعریف حماسههای زنانمان در طول تاریخ برای دختران جوان هستیم.
زنانی که شاید شبیه آنها در هیچ جای دنیا پیدا نشود
اگر زنان در این جهت حرکت کنند قطعا به موفقیتهای اجتماعی و معنوی زیادی دست پیدا خواهند کرد. ما همواره در جامعه ایرانی اسلامی زنانی از این دست داشتهایم؛ چه در زمانهای دور همانند زنان نوغانی و چه در زمانهای نزدیک همانند مادران شهدا که حتی به اذعان مقام معظم رهبری از پدرها نیز بهتر و قویتر و آگاهانهتر در این میدان ایستادند.
زنانی که شبیه آنها را در هیچ جای دنیا شاید نتوان پیدا کرد. زن مسلمان زنی است که راه را درست میرود، هدف را درست تشخیص میدهد و در این راه حاضر به فداکاری است و چنین زنی عظمت میآفریند. گاهی یک زن و یک مادر آنچنان با پختگی و نخبگی رفتار میکند که زنها از این روح برجسته و تفکر بالغ به خود میبالند.
مطالب مرتبط
هزارتوی خانهداری
زنِ خانهداری که ریل اصلی حرکت اجتماعی نیروی شاغل است، در حال فروپاشی است و اثرات این فروپاشی در روح و جسم اجتماع نیز مشاهده میشود؛ به گونهای که زنان به هر وجهی بهدنبال دوری از حلقهی «زن خانهدار» هستند، و گویی این دو کلمه توهینی به آنهاست.
سینمای ایران، زنان پنهان دهه 60
زنان دهه 60 سینمای ایران علیرغم حضور پررنگشان در واقعیت جامعه ایران و اثرگذاری جدی در طول 8 سال دفاع مقدس به عنوان برهه حساس و مهم آن دهه، ناپیدا و پنهان هستند. گویی سینما قادر به درک زنان و نقش موثر آنها نبوده است.
زن بودن یا متخصص بودن؟ مسئله این است!
ما نیاز به زنانی با تخصص و عملکرد درخشان داریم و صرف زن بودن نمیتواند دستاوردی برای پیشبرد امور داخلی محسوب شود. اما نکته دیگر آن است که این مناصب بخصوص در سطح بالا و هیئت دولت نباید جنبه زینتی در ابتدای شروع بکار دولتها را داشته باشد و این زنان بیش از سایر مدیران همرده خودشان به صرف زن بودن به زیر ذرهبین باشند و با کوچکترین اقدامات بیش از دیگران در فشار برای استعفا و برکناری قرار گیرند.
زنان ۱۷ شهریور
زمانی که برگههای تاریخ پر افتخار ایران زمین را ورق میزنیم، میتوان نقشآفرینی زنان گمنانی را مشاهده کرد که حضورشان در بطن تاریخ محسوس است، اما نامی از آنها باقی نمانده است. حضوری فعال و آگاهانه که پایهگذار اتفاقاتی عظیم برای این سرزمین بوده است.
زنان مهاجر اسلام
زنان تربیت شده مکتب اسلام، با ایمان و استقامت دوشادوش پیامبر خدا در راه دین ایستادگی کردند.
زنانی که با وجود تحمل مسیر صعبالعبور و طولانی مکه تا مدینه، بعد از رسیدن به مدینه نیز سهم خود را در مبارزه علیه باطل تمام شده نپنداشتند. بعضی کنار مسجدالنبی به مداوای مجروحان پرداختند، و یا در میدان جنگ با کفار حضور یافتند و برخی با فعالیتهای تبلیغی خود طنین اسلام را پر آوازهتر کردند.
زنان تاریخی نوغان
زنان نوغان اولین کسانی بودند که در آن برهه تاریخی بعد از تشییع امام رضا (ع) با بخشیدن مهریههای خود به شوهرانشان شاخههای گلی را تهیه کرده و برای عرض ارادت به امام الرئوف راهی تشییع پیکر شدند و بسیار پرشکوه در این مراسم جانسوز و جانگداز شرکت کردند و با این کار، غریبنوازی و مهماننوازی را برای خود به ثبت رساندند، اقدامی که برای همیشه در تاریخ ماندگار شد. آنها این سنت را به قدمت ۱۲ قرن زنده نگه داشته و آن را به دخترانشان منتقل کردند.
زنان تاریخی نوغان
14 شهریور 1403 1403-06-25 11:58آخرین مطالب
نقد سریال در انتهای شب
28 شهریور 1403نقد سریال در انتهای شب
28 شهریور 1403سقط جنین در استان بوشهر ۱۵ درصد کاهش یافت
28 شهریور 1403تأکید مدیرسلامت شهرداری تهران بر افزایش فرزندآوری توسط زوجین
28 شهریور 1403همایش ملی «زنان مقاوم؛ مقاومت زنان» برگزار میشود
28 شهریور 1403مطالب پربازدید