به گزارش متادخت، زنان در دوران مشروطه تلاش کردن تا اوضاع را تغییر دهند. آنها میخواستن نقش تازهای را برای خود تعریف کنند در روزگاری که صدای زنان یا شنیده نمیشد و یا به سختی شنیده میشد. در آن روزگار روزنامههای مخصوص زنان راهی بود برای رساندن صدای زنان ایرانی ترقیخواه، به هموطنان و مسئولان مملکت. روزنامه شکوفه دومین روزنامه مخصوص زنان بود که در ایران منتشر میشد و نویسندگان آن را زنان تحصیل کرده و دغدغهمند آن روزگار بر عهده داشتند. روزنامه شکوفه در میان روزنامهها مخصوص زنان جایگاه ویژهای داشت یکی به خاطر موسس آن مریم عمید نخستین روزنامهنگار زن ایرانی و دیگری ابتکاراتی مثل چاپ کاریکاتور. کتاب جریده فریده منتخبی از روزنامه شکوفه است تا شما را با افکار، چالشها و مشکلات زنان در دوران مشروطه آشنا کند تا زنانی که امروز و در این نقطه ایستادهاند با نگاهی پشت سر خود بیواسطه با زنانی آشنا شوند که روزگاری تلاش کردند تا زنان ایرانی را به جایگاهی که لایق آن هستند برسانند.
«چنانچه خانمهای محترمه خواندهاید و مسبوقاند اساس مملکت ترقی و پیشرفت هر ملت، بسته به وجود زنهای آن جاست و اگر خوب ملتفت شوید خواهید دید که همین است و لا غیر. زیرا اگر زن نبودی اساس عالم و اداره هر خانواده به کلی منحل شدی. چنانکه همه کس میداند وجود زن برای اولاد مدخلیت تامه دارد و در حیوانات به خوبی دیده شده است که هیچ یک از حیوانات پدر معینی ندارد. یعنی تمام زحمات بچهها با مادر است. از پرورش اولیه تا حد بلوغ و انس با مادر است نه در پدر. پس تربیت زن که اول معلمه و مربیه طفل است واجب است، بل لازم است. حتی به تحقیق دیده شده دخترانی که بداخلاق و بیتربیت هستند نه تنها در اولادشان اثر دارد بلکه شوهرهای ایشان نیز بعد از چندی مجالست و رفته رفته اخلاق زشت ایشان را خواهند گرفت. چه بعد از مادر مربی مرد، زن خواهد بود. او را به هر طور که بخواهد بار خواهد آورد…»
قسمتی از مقاله در موضوع نیاز آموزش دختران در نشریه شکوفه را خواندیم. اگر دوست دارید بیشتر با اوضاع زنان در آن دوره آشنا شوید خواندن این کتاب را از دست ندهید.
جریده فریده
زهرا ترابی