به گزارش متادخت، در تربیت کودکان مواردی وجود دارد که شاید پیش پا افتاده به نظر برسد اما نقش مهمی در شکلگیری شخصیت کودکان دارد به همین دلیل است که باید مراقب «نه» گفتنهای زیاد از حد خودتان باشید. در بسیاری از مواقع لازم است که به خواستههای کودک نه گفته شود ولی کودکان این «نه» را به عنوان حمله مستقیم به استقلال خودشان به حساب میآورند و ممکن است شروع به مقابله کنند، در این موقعیت والدین باید با راهکارهایی بدون دعوت به مقابله محکم و قاطع رفتار کنند. در این یادداشت بنا داریم راهکارهایی را که میتواند جایگزینی مناسبی برای «نه» باشد مطرح کنیم.
در اولین قدم در گفتگوی خودتان با کودک «نه» را کنار بگذارید و به جای آن به کودک اطلاعات بدهید. مثلا وقتی از شما میپرسید که میتواند به خانه دوستش برود به جای این که بگوید «نه نمیتوانی»، بگوید «تا 5 دقیقه دیگر میخواهیم شام بخوریم.» با این اطلاعات کودک متوجه میشود که الان نمیتواند منزل را ترک کند.
در قدم دوم باید احساسات کودک را بپذیرید. فکر کنید به باغ وحش رفتهاید و حالا وقتش است که به خانه برگردید ولی کودک شما نمیخواهد برگردد و دوست دارد زمان بیشتری را در باغ وحش بگذراند. بجای این که بگوید «نه، باید برویم» احساساتش را بپذیرید و بگوید «میدانم دوست داری بیشتر بمانی و این جا به تو خوش میگذرد ولی الان وقت رفتن است» و در حین این گفتگو دست کودک را بگیرید و برای رفتن از محل آمادهاش کنید.
قدم سوم آن است که مسآله رو شرح دهید. اگر فرزندتان گفت که مامان میتوانی مرا به کتابخانه ببری به جای گفتن «نه، الان نمیتوانم» بگوید «دلم میخواهد ولی تا نیم ساعت دیگر با تعمیر کار قرار داریم.»
در قدم چهارم در صورتی که امکان دارد «بله» را جایگزین «نه» کنید. مثلاً اگر کودک از شما پرسید میتوانیم به پارک برویم؟ به جای گفتن جملهی «نه، هنوز ناهار نخوردی» بگوید «بله، حتما بعد از خوردن ناهار.»
و آخرین مورد آن که به خودتان مهلت فکر کردن بدهید، وقتی فرزندتان از شما میپرسد میتواند شب را در منزل مادربزرگش بماند به خودتان امکان فکر کردن بدهید و بگوید «بگذار فکر کنم.» گفتن این جمله دو مزیت دارد اول این که حساسیت کودک رو کم میکند و دوم این که به والدین فرصت میدهد به احساسات کودک فکر کنند.