متادخت | روایت‌هایی فراتر از اندیشه

جستجو
این کادر جستجو را ببندید.

نقش کلیدی زنان در توسعه جهانی

در تاریخ ۲۵ فروردین ۱۴۰۴، به همت کمیسیون بین‌الملل مرکز وکلای قوه قضاییه نشستی تخصصی با محوریت «شناسایی آسیب‌ها و رایزنی پیرامون فرصت‌های بانوان در عرصه ملی و بین‌المللی» در سالن جلسات این مرکز برگزار شد.
به گزارش متادخت، این نشست با حضور نخبگان حقوقی، دانشگاهی، رسانه‌ای و نمایندگان نهادهای مدنی، کمیسیون بین‌الملل مرکز وکلای قوه قضاییه، محورهای چالش‌برانگیز حوزه زنان، تحریم‌ها، بحران‌های نوظهور و روایت‌های مغفول از حقیقت در مجامع بین‌المللی را بررسی کرد. تجربه زیسته از ترور، پرسشگری رسانه‌ای، و نقد رویکردهای دوگانه جهانی، این نشست را به عرصه‌ای متفاوت از گفتگوهای مرسوم بدل کرد.
مرتضی عبدی ریس کمیسیون بین الملل و اندیشکده مطالعات راهبردی حقوق بین الملل ضمن خیر مقدم به مهمان گرامی حاضر در نشست موضوع نشست را موضوع بسیار مهم تلقی نمودند.
ایشان اظهار کرد: نقش زنان در توسعه اجتماعی، اقتصادی و سیاسی جوامع روزبه‌روز پررنگ‌تر می‌شود. ارتقای جایگاه زنان در ابعاد مختلف جامعه علاوه بر تحقق عدالت اجتماعی، یکی از ابزارهای مؤثر در کاهش آسیب‌های اجتماعی به شمار می‌رود. بااین‌حال، توسعه جایگاه زنان با چالش‌ها و موانعی در سطح ملی و بین‌المللی روبه‌رو است که شناسایی و رفع آن‌ها ضرورت دارد.
وی در ادامه اذعان داشت: زنان به‌عنوان عاملان صلح و ارتقای سرمایه اجتماعی می‌توانند فرهنگ گفت‌وگو، مدارا و همبستگی اجتماعی را تقویت نمایند.کمیسیون بین‌الملل در راستای وظیفه ذاتی خود در راستای تحقق توسعه پایدار و کاهش آسیب‌های اجتماعی، توجه جدی به توانمندسازی زنان و رفع موانع پیش‌روی آن‌ها در حوزه بین‌الملل را در دستور کار خود قرار داده است. حضور زنان فعال در سازمان‌های بین‌المللی و NGOها باعث مطرح‌شدن مطالبات حقوق بشری و برابری جنسیتی در مجامع بین‌المللی می‌شود.
وی گفت: زنان می‌توانند صدای والدین، کودکان و گروه‌های آسیب‌پذیر در عرصه جهانی باشند و در تدوین و اجرای سیاست‌ها نقش مؤثر ایفا کنند. عبدی با تأکید بر این امر که در اندیشکده مطالعات راهبردی ارتقا جایگاه بانوان در عرصه بین‌الملل را از اهداف با اولویت در نظر گرفتیم، از همه بانوان فرهیخته مرکز و جامعه ایران اسلامی دعوت کرد که در رسیدن به این هدف یاری‌رسان باشند.
وی در حاشیه نشست همچنین به خطر فزاینده بحران آب در منطقه اشاره کرد و آن را تهدیدی در حال شکل‌گیری در مرزهای ایران خواند و گفت: «آینده، نه جنگ نفت، بلکه جنگ آب خواهد بود. تهدیدات زیست‌محیطی نه فقط مسئله داخلی بلکه تهدیدی فراملی است که باید با ابزارهای حقوق بین‌الملل، پیش‌دستانه مدیریت شود.»
مژگان شهباززادگان دادیار انتظامی مرکز وکلا با اشاره به فعالیت پژوهشی خود در حوزه کودکان در حقوق داخلی و فقه اسلامی و حقوق بین‌الملل به تشریح آسیب های این حوزه پرداخت و ابراز خوشحالی نمودند که بعد از ۲۵ سال از وجود مرکز وکلا در حال حاضر جایگاه بانوان بیش از هر زمان دیگری ارتقا پیدا کرده است .وی با اشاره به پرونده‌های متعدد در حوزه بزه‌دیدگان زن و کودک گفت: «قوانین کیفری داخلی در پاره‌ای موارد نه‌تنها ناکافی بلکه با استانداردهای بین‌المللی هم‌راستا نیست. دعاوی زنان و کودکان نیازمند مسیر ویژه‌ای در دستگاه قضایی و حقوقی کشور است.»
معصومه یاوری، رئیس کمیسیون بانوان مرکز وکلا و کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضائیه، از ظرفیت‌های حقوقی زنان در تعاملات فراملی سخن گفت و افزود: «بانوان حقوق‌دان امروز درک عمیقی از ساختارهای بین‌المللی دارند. این کمیسیون آمادگی دارد در تعامل با کمیسیون مقام زن سازمان ملل و سایر نهادهای مرتبط، نقشی فعال و اثرگذار ایفا کند.»
وی با اشاره به نشست 56 گفت: حضور یکی از بانو حقوق‌دان در صحنه بین‌المللی و نشست پنجاه هشتمین شورای حقوق بشر در ژنو افتخارآفرین است.
مروه کشیری عضو کمیسیون بین‌الملل و مدیرگروه حقوق بشر و حقوق بشردوستانه اندیشکده حقوق بین‌الملل به نقش زنان و استفاده از توانمندی زنان در حوزه داخلی و بین‌المللی پرداخت.وی در ادامه اشاره کرد، اگر جایگاه واقعی زنان در جامعه شناسایی شود بسیاری از آسیب های اجتماعی کاهش پیدا خواهد کرد. حضور زنان در عرصه بین‌الملل نه‌تنها بر بهبود وضعیت زنان اثرگذار است، بلکه آینده‌ای امن‌تر، سالم‌تر و عادلانه‌تر برای کل بشریت رقم می‌زند. ارتقای این حضور نیازمند رفع موانع ساختاری، فرهنگی و قانونی و همچنین حمایت فعال جامعه جهانی است.
ایشان تصریح کرد: حضور زنان موفق در عرصه‌های بین‌المللی همچون سازمان ملل و سازمان‌های بین‌المللی الهام‌بخش زنان و دختران در سطوح ملی و محلی است و باعث شکستن کلیشه‌ها و تبعیض‌های جنسیتی می‌شود. ایشان پیشنهاد ایجاد کارگروهی در خصوص اقدامات عملی در این حوزه با استفاده از ظرفیت‌های داخل مرکز و مجموعه‌های فعال در خارج مرکز داد.
محمد میانکار، وکیل مرکز وکلا و نماینده حقوقی شورای شهر، با انتقاد از سکوت نهادهای جهانی در قبال فجایع غزه گفت: «وقتی کشتار کودکان در غزه به‌سادگی از سوی نهادهای بین‌المللی نادیده گرفته می‌شود، دیگر نمی‌توان از عدالت جهانی سخن گفت. اینجاست که وظیفه روایتگری و مستندسازی بر دوش ماست.»
فاطمه بهرام آبادیان استاد دانشگاه و مدیرعامل نهادمردم‌نهاد چترا که دارای مقام مشورتی در سازمان ملل متحدمی‌باشد با اشاره به فعالیت‌های حوزه های مختلف چترا در حوزه کودکان، حق بر سلامت آسیب‌های روانی، مبحث اعتیاد و سایر مباحث بیان نمودند که مجموعه چترا در حال حاضر به بیش از ۴۰۰۰ نفر خدمات رایگان ارائه می‌دهد.
ایشان تصریح کرد: در حوزه بین‌الملل کارهای زیادی در ایران در زمینه بانوان انجام می شود ولی متاسفانه بازخورد رسانه ای ندارد و تصویری غلط از جایگاه زنان ایرانی در رسانه های بین المللی شکل گرفته که به عنوان یک چالش باید در این خصوص راه کار های لازم را پیدا کرد. ایشان ابراز کردند که چترا در حوزه های تحت فعالیت خودآمادگی همکاری با مرکز وکلا را دارد.
مهدی مقسومی حقوقدان و فعال در حوزه رسانه با اشاره به نشست ۵۸ شورای حقوق بشر سازمان ملل متحد در ژنو بیان کرد: در خیلی از موارد باید در حوزه بین‌الملل کار کنیم و کارهای کارشناسی در حوزه زنان و کودکان داشته باشیم و حضور زنان ایرانی را در عرصه بین‌الملل تقویت نماییم.
وی در ادامه با بیان روایتی اظهار داشت: ۷ساله بودم که شاهد ترور یک نانوا توسط گروهک معاند منافقین به جرم نمازخواندن بودم. آن لحظه آغاز مسئولیتی بود که امروز آن را در قامت رسانه‌ای بر دوش دارم.او با تحلیل فضای نشست‌های شورای اقتصادی و اجتماعی سازمان ملل (ECOSOC)و کمیسیون مقام زن گفت: منافقین با برندسازی، گزارش‌های ساختگی علیه ایران ارائه می‌کنند و به طرز عجیبی مورد حمایت نهادها قرار می‌گیرند. دوگانگی آشکار در موضع‌گیری‌ها، چالشی جدی برای نظام حقوق بین‌الملل است.
مقسومی در پاسخ به سؤال درباره نحوه حضور در کمیسیون مقام زن پس از اخراج ایران، گفت: نماینده دولت نمی‌تواند در کمیسیون حاضر باشد، اما نهادهای غیردولتی نظیر مرکز وکلا می‌توانند به‌عنوان بازیگران مستقل و مدنی حضور فعال داشته باشند. این سازوکارها در منشور سازمان ملل پیش‌بینی شده است.
او از حضور فعال ایران در اعتراض به تصویب قانون سقط‌جنین توسط فرانسه در نشست ۵۶ خبر داد و آن را اقدامی مهم در صحنه بین‌المللی دانست.اعتراض رسمی ایران در برابر قانونی‌سازی سقط‌جنین در فرانسه، پیام مهمی بود؛ اینکه حقوق بشر، نباید به ابزار سیاسی بدل شود.
ایشان در پایان با تأکید بر نقش انسان رسانه گفت: ما امروز بیش از هر زمان، به تربیت حقوقدان -رسانه‌ای نیاز داریم؛ کسی که هم روایت را بفهمد و هم ساختار بین‌الملل را بشناسد. ما شاهد انسان رسانه در صحنه بین‌المللی هستیم.
سمیه صداقت نایب‌رئیس کمیته تخصصی کارشناسان اداری، استخدامی مرکز وکلا،کارشناسان رسمی قوه قضاییه در راستای صحبت‌های مهدی مقسومی، با نقد عملکرد رسانه‌های حوزه حقوق بشر پیرامون مسائل زنان و کودکان گفت: آنچه امروز در صحنه بین‌الملل می‌بینیم روایت‌های ناقص و جهت‌دار است.
وی تأکید کرد: ما نیاز به حضور متخصصان در حوزه حقوق بشر علی‌الخصوص حوزه زنان و کودکان هستیم.ضروری است تیم‌های رسانه‌ای متخصص در حوزه حقوق بشر تربیت شوند تا روایت رسمی کشور را مستند، مستمر و مؤثر منتقل کنند.
ایشان همچنین بر لزوم هماهنگی مستمر بین نهادهای رسانه‌ای، حقوقی و دانشگاهی برای تولید محتوای هدفمند تأکید کرد.
هاشمی شاهرودی معاون محترم دانشگاه عدالت و عضو کمیسیون بین الملل مرکز وکلا گفت: لازم و ضروری است در مناسبت های ملی و بین الملی در حوزه زنان برنامه ویژه ای داشته باشیم و کارهای مشترک با مراکز آموزشی و پژوهشی در راستای دیپلماسی حقوقی با محوریت بانوان انجام دهیم و هر چقدر در این خصوص همکاری های مستمر داشته باشیم قطعا نتیجه بهتری خواهیم گرفت.
محمد میانکار، وکیل مرکز وکلا و نماینده حقوقی شورای شهر، با انتقاد از سکوت نهادهای جهانی در قبال فجایع غزه گفت: وقتی کشتار کودکان در غزه به‌سادگی از سوی نهادهای بین‌المللی نادیده گرفته می‌شود، دیگر نمی‌توان از عدالت جهانی سخن گفت. اینجاست که وظیفه روایتگری و مستندسازی بر دوش ماست.
در پایان این نشست تخصصی، مقرر گردید، کارگروه‌های تخصصی در حوزه زنان، رسانه، تحریم‌ها و حقوق بین‌الملل تشکیل و تدوین سند راهبردی حضور زنان در دیپلماسی حقوقی انجام‌پذیرند .
همچنین طراحی سامانه اطلاع‌رسانی جامع مصوبات حقوق بشری،تداوم اعزام هیئت‌های تخصصی به نشست‌های سازمان ملل از مسیر نهادهای غیردولتی از دیگر مصوبات نشست بود.
منبع: فارس

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط