نازایی؛ عاقبت یک عمر پیشگیری از بارداری

امروزه بسیاری از زوج‌ها به دلایل مختلف از جمله مشکلات اقتصادی، موانع شغلی، ادامه تحصیل و... سالیان سال بعد از ازدواج از باردار شدن پیشگیری می‌کنند و می‌گویند: «حالا زوده! یه چند سال دیگه، حالا وقت زیاده و...»

به گزارش متادخت، برای انجام آزمایشات قبل از ازدواج به آزمایشگاه مراجعه می‌کنند و برگه محضر را به متصدی آزمایشگاه می‌دهند.

پزشک مراحلی که زوج جوان باید بگذرانند را شرح می‌دهد و می‌گوید: «شما باید علاوه بر انجام آزمایش‌ها، یک سری مشاوره‌های آموزشی را دریافت کنید.» دختر جوان از پزشک می‌پرسد: «کلاس آموزشی برای چی؟» پزشک می‌گوید: «باید درباره بعضی از مسائل مثل نکات بهداشتی، عوارض ناشی از پیشگیری از بارداری، تشخیص ناباروری و… مشاوره بگیرید.»

امروزه بسیاری از زوج‌ها به دلایل مختلف از جمله مشکلات اقتصادی، موانع شغلی، ادامه تحصیل و… سالیان سال بعد از ازدواج از باردار شدن پیشگیری می‌کنند و می‌گویند: «حالا زوده! یه چند سال دیگه، حالا وقت زیاده و…»این در حالی است متخصصان زنان و زایمان می‌گویند: بسیاری از بانوان به دلیل پیشگیری‌های طولانی مدت دچار نازایی می‌شوند یا نازا هستند اما به دلیل پیشگیری خودشان خبر ندارند.

این زوج‌ها معمولاً زمانی متوجه نابارور بودن خودشان می‌شوند که از زمان طلایی باردار شدنشان گذشته و تازه در سن بالا شروع به درمان خود می‌کنند.پیشگیری‌های طولانی مدت توسط زوج‌ها درحالی اتفاق می‌افتد که براساس آمار ۲۰ درصد از زوج‌های ایرانی نابارور هستند و کشور در بحران جمعیتی و روند پیری گرفتار است.

به گفته متخصصان زنان و زایمان یکی از مسائلی که قانون جوانی جمعیت تهدید می‌کند، پیشگیری‌های طولانی مدت از بارداری و اقدام به اولین بارداری در سنین بالاست.

اجرای قانون جوانی جمعیت به قدری برای ایران حیاتی است که رهبر معظم در اولین دیدار و فرمایشات خود به مسعود پزشکیان رئیس جمهور دولت چهاردهم به حل مسئله پیری جمعیتی تأکید کردند.
همچنین محمدرضا ظفرقندی وزیربهداشت وقت، در آخرین صحبت‌های خود به رفع این بحران کشوری تأکید کرده است؛ آیا تاکنون وزارت بهداشت برای پیشگیری‌های بلندمدت زوجین از باردار شدن فکری کرده است؟
صابر جباری رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در گفت و گویی در پاسخ به این سؤال توضیح می‌دهد: به غیر از موضوع مهم اجرای قانون جوانی جمعیت، یکی از اولویت‌های ما در وزارت بهداشت این است که در خصوص موضوع سلامت و بهداشت فرهنگ‌سازی انجام دهیم.
این مادران نوزادان طلایی به دنیا می‌آورند
یکی از این موضوعات، سن بارداری و پاسخ به این پرسش بود که آیا بارداری در تمام سنین مجاز است یا خیر؟ که مجاز اعلام شد.
وی در ادامه در خصوص سن مناسب بارداری می‌گوید: هرچقدر سن خانم پایین‌تر باشد هم احتمال بارداری در او بیشتر است و هم بارداری موفق‌تری خواهد داشت؛ اما بارداری در سن بالا هیچ منعی نخواهد داشت.
در تمام دنیا و در تمامی کشورهای آمریکایی و اروپایی زنان بالای ۴۰ سال به راحتی باردار می‌شوند و هیچ منعی برای باردار شدن ندارند؛ حتی از حمایت‌های بیشتری هم برخوردار هستند.
وی در خصوص نوزادانی که مادران آنها سن بالایی دارند تو افراد می‌گوید: در بسیاری از کشورها، فرزندهایی که توسط مادران بالای ۴۰ سال متولد می‌شوند گُلدِن بِیبی یا کودکان طلایی نامیده می‌شوند. همچنین در کنگره آمریکا نیز خانم‌های بالای ۵۰ سال که باردار می‌شوند بسته‌های حمایتی دریافت می‌کنند.
پیشگیری زوج‌های نابارور از بارداری!
جباری در خصوص دیگر نکات آموزشی در نظر گرفته شده برای پیشگیری طولانی مدت زوجین از باردار شدن توضیح می‌دهد: نکته دوم آشنایی تمام خانواده‌های ایرانی با عوارض روش‌های پیشگیری از بارداری است.
در سال گذشته عموم جامعه تصور می‌کردند که روش‌های پیشگیری از بارداری عارضه‌ای ندارد یا اگر فردی مصرف این داروها و روش‌ها را قطع کند، بلافاصله فرصت و توانایی فرزندآوری و بارداری را خواهد داشت.
این طرز فکر بسیار غلط است و ما در شبکه بهداشت و درمان کشور بسته‌های آموزشی برای زوجین در نظر گرفته‌ایم.
رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت با تأکید بر این مسئله که مسؤولیت عوارض روش‌های پیشگیری با پزشکان است، می‌گوید: در حال حاضر در حال فرهنگ‌سازی در میان زوجین خصوصاً زوجین جوان برای آشنایی و آگاهی بیشتر با عوارض روش‌های پیشگیری است.
تمام تمرکز و تلاش ما بر این است که در دوسال اول ازدواج، زوجین اقدام به فرزندآوری کنند؛ زیرا ما روشی برای تشخیص ناباروری در زوجین نداریم.بسیاری از زوج‌ها سالیان سال از بارداری پیشگیری می‌کنند و بعدها متوجه می‌شوند که نابارور هستند؛ در این صورت هم تشخیص و هم اقدامات درمانی بسیار سخت خواهد شد.
این مسائل در بسته‌های آموزشی هم برای عموم مردم و هم در آموزش‌های ضمن خدمت کارکنان حوزه سلامت آموزش داده می‌شود؛ همچنین در آموزش مداوم گروه‌های پزشکی گنجانده شده و در حال انجام است.
آموزش‌های ویژه زوجین
وی در پاسخ به این پرسش که این آموزش‌ها قبل یا بعد از ازدواج انجام می‌شود؟؛ می‌گوید: یک بخشی از این آموزش‌ها در هنگام ازدواج صورت می‌گیرد و جزو بسته‌های آموزشی جدید طرح جوانی جمعیت است.
جباری در خصوص طریقه این آموزش‌ها توضیح می‌دهد: بسته‌های آموزشی در اختیار مربیان ازدواج قرار می‌گیرد و به زوجین جوانی که برای آزمایش‌های ابتدایی ازدواج مراجعه می‌کنند، آموزش داده می‌شود.یک دسته از آموزش‌ها هم در سایر شبکه‌های بهداشت و درمان کشور که خدماتی مانند واکسیناسیون، مراقبت‌های کودک و… ارائه می‌دهند به زوج‌ها داده می‌شود.
ارائه ۱۰۰ خدمت رایگان به مادران باردار
رئیس مرکز جوانی جمعیت وزارت بهداشت در خصوص تسهیلات رفاهی که برای کمتر شدن هزینه‌های باروری در نظر گرفته شده و در اختیار زوجین قرار می‌گیرد، توضیح می‌دهد: در شبکه بهداشت کشور بیش از ۱۰۰ عنوان از خدماتی که به مادران باردار ارائه می‌شود «از آموزش، مراقبت، مشاوره، برخی از آزمایشات و…»، رایگان است.
البته تفاوت‌هایی در ارائه این خدمات میان شهر و روستا وجود دارد. در حوزه خدمات بیمارستانی، خدماتی که به مادران باردار و دارای کودکان «شیرده تا ۵ سال» رایگان است. در اقدام اخیر وزارت بهداشت، خدمات درمانی کودکان تا ۷ سالگی رایگان است تا خانواده‌ها دغدغه اقتصادی نداشته باشند. وی در خصوص خدمات مختص دوران بارداری می‌گوید: همچنین خدمات مختص بارداری «ازآزمایشات تا سونوگرافی» را استاندارد کرده‌ایم.
بخشی از این خدمات در جامعه اضافی است.به عنوان مثال در کل دوران بارداری دو نوبت سونوگرافی لازم است؛ اما در حال حاضر خانم‌های باردار تا ۵ نوبت سونوگرافی می‌روند که ۳ نوبت آن اضافه است. این مسئله به خانواده هزینه تحمیل می‌کند.
کاهش هزینه‌‌های روانی مادران باردار با طرح کرامت مادری
جباری در خصوص دلیل انجام سونوگرافی‌های اضافه می‌گوید: یک بخشی از این مسئله به دلیل تقاضای مادران باردار است؛ البته در برخی از موارد هم مادران نیاز دارند تا تعداد بیشتری سونوگرافی انجام دهند. وی در آخر با اشاره‌ به هزینه‌های روانی مادر در دورانی بارداری، می‌گوید: برای کاهش هزینه‌های روانی مادران باردار هم بحث ارتقا منزلت و کرامت مادری، ارتقا جایگاه فرزند در نگاه عمومی که مصداق آن منشور کرامت مادری بود را در نظشر گرفته‌ایم.
در کرامت مادری، خدماتی را که به مادران باردار و دارای فرزند زیر دو سال در بخش بهداشت و درمانی کشور ارائه می‌شود، گفتمان سازی و هم فرآیندسازی شده است تا بحث هزینه‌های روانی برای این مادرها کم و استرسشان را کاهش پیدا کند.
منبع: فارس

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط