افزایش ۴.۸ درصدی چندقلوزایی
19 شهریور 1403 1403-06-19 15:58افزایش ۴.۸ درصدی چندقلوزایی
- متادخت
- 19 شهریور 1403
- 3:58 ب.ظ
- No Comments
به گزارش متادخت، تصورِ داشتن بچههای چندقلو ممکن است کمی در دل پدرها و مادرها به خصوص مادرها دلهره ایجاد کند و شرایط خاص بارداری را برای مادر سختتر کند.
با این حال، افرادی هستند که به چندقلوزایی تمایل دارند و در سالهای اخیر نیز به دلیل عوامل فراوان از جمله افزایش سن بارداری و همین طور روشهای مختلف بارداری، تاحدی چندقلوزایی افزایش یافته است. براساس آمار، سال ۱۴۰۰ حدود هزار و ۲۰۰مورد چندقلوزایی، سال ۱۴۰۱، هزار و ۲۳۰ مورد و سال ۱۴۰۲، هزار و ۲۹۳مورد در بیمارستانهای زیر پوشش دانشگاه علوم پزشکی مشهد چندقلوزایی وجود داشته که نشاندهنده افزایش ۴.۸درصدی چندقلوزایی است.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد در گفتوگو با قدس خراسان درباره میزان بروز چندقلویی گفت: طبق شواهد، شیوع دوقلوزایی در جهان به طور متوسط، یک مورد در هر ۸۰ بارداری (۱.۲۵درصد) است. البته شیوع دوقلوزایی در گروههای قومی و نژادی تفاوت دارد.
محمد احمدیان درباره عوامل مؤثر بر چندقلویی خاطرنشان کرد: دوقلویی از نوع دوتخمکی بسیار شایعتر از نوع تکتخمکی (دوقلوهای همسان) است و میزان بروز آن تحت تأثیر نژاد، وراثت، سن مادر و به ویژه درمان ناباروری قرار میگیرد. در مقابل، شیوع تولدهای دوقلویی تکتخمکی (دوقلوهای همسان) در تمام دنیا، نسبتاً ثابت و حدود یک مورد به ازای هر ۲۵۰ تولد بوده و به طور عمده مستقل از عوامل دموگرافیک (جمعیتشناسی) است.
افراد قدبلند شانس بیشتری در چندقلوزایی دارند
وی با اشاره به عوامل مختلف مؤثر در چندقلوزایی افزود: ارث، نقش عمدهای در افزایش احتمال دوقلوزایی دارد. داشتن سابقه دوقلوزایی در خانواده خانم اهمیت داشته و این ژن، از طریق خانواده پدری یا مادری زن به ارث میرسد. چنین سابقهای از طرف همسر (مرد) در افزایش شانس دوقلویی چندان اثری ندارد؛ ولی این ژن میتواند به دختر این شخص منتقل شود.
مدیر جوانی جمعیت، سلامت خانواده و مدارس دانشگاه علوم پزشکی مشهد ادامه داد: طی تحقیقات صورت گرفته مشخص شد مادران با افزایش وزن (BMI>۳۰ ) و قد بلند ( ۱۶۴ <سانتیمتر ) در معرض دوقلوزایی دو تخمکی بیشتری نسبت به افراد با وزن کم و قد کوتاهتر از ۱۵۵ سانتیمتر هستند؛ زیرا یکی از فاکتورهای رشد شبهانسولین آیجیاف با هورمون رشد انسان تحریک شده و به نوبه خود روی تخمکگذاری تأثیر مستقیم دارد. افراد قدبلند میزان بالاتری آیجیاف در بدن خود دارند و این یکی از عوامل دوقلوزایی است. همچنین تحقیقات نشان داده با رژیم غذایی، افزایش بارداریها و افزایش سن، احتمال دوقلوزایی بیشتر میشود که آن هم به خاطر افزایش هورمون محرکه تخمدان با افزایش سن است. تغذیه شاید تأثیر مهمی در برخی مناطق جغرافیایی و در بعضی نژادها با وضعیت ساختاری خاص بدن زنان داشته باشد. مصرف مکمل اسیدفولیک، لبنیات، جگر و سیبزمینی شیرین نیز به دلیل داشتن مواد محرک رشد و تقسیم سلولی در بارداری دوقلویی مؤثر است.
در ژاپن، اروپا و آمریکا میزان دوقلویی بیشتر است
احمدیان با بیان این مطلب که در ژاپن، اروپا و آمریکا میزان دوقلویی بیشتر است، مسئله نژاد، منطقه جغرافیایی و مصرف قرصهای ضد بارداری را در این زمینه مؤثر دانست و گفت: مکانیسم اثر این قرصها برای پیشگیری از بارداری به خاطر مهار هورمون محرک تخمدان است. در دوره نخست پس از قطع قرص به دلیل برداشتن اثر مهاری آن، هورمون محرک تخمدان افزایش یافته و ممکن است شانس دوقلوزایی را بالا ببرد.
وی به عامل استفاده از داروهای تحریککننده تخمدان در افزایش دوقلویی اشاره کرد و افزود: مکانیسم اثر این داروها، افزایش هورمون محرکه تخمدان است که در نتیجه آن، بیش از یک تخمک در یک دوره آزاد شده و منجر به دوقلو یا چندقلوهای غیرهمسان میشود. البته اثر آنها در موارد مصرف قرص بیش از ۵ تا ۸درصد نیست. در صورت استفاده از آمپولهای محرک، احتمال آن بیشتر شده و به ۲۰درصد میرسد که به علت افزایش تعداد فولیکولهای در حال رشد است.
افزایش شانس چندقلوزایی با روشهای کمکباروری
احمدیان همچنین درباره برنامههای حمایتی در حوزه هزینههای مرتبط با چندقلوزایی افزود:۹۰ درصد هزینههای بیمه در بخش دولتی و حدود ۷۰درصد هزینههای درمان ناباروری و چندقلوزایی در بخش خصوصی زیر پوشش بیمه پایه قرار میگیرند و همچنین یکی از بیمههای تکمیلی، افزون بر پوشش بیمه پایه، مقداری از هزینه را زیر پوشش قرار میدهد.
مطالب مرتبط
نقش زنان در حوزه مقاومت بر اساس مدلهای اسلامی
دومین نشست تخصصی «زن، مقاومت، رسانه» با بررسی مشارکتهای اجتماعی سیاسی زنان و واکاوی چهره زن مسلمان در رسانههای غربی روز سه شنبه ۲۲ آبان ماه با مشارکت فرهنگسرای خانواده در خانه اندیشهورزان برگزار شد.
واکنش مهاجرانی به اظهارات نتانیاهو درباره زنان ایرانی
فاطمه مهاجرانی درباره اظهارات اخیر نتانیاهو درخصوص زنان ایرانی تاکید کرد: چطور میتوانی نام از زندگی بیاوری؟! تو اصلاً زندگی را نمیفهمی، نام تو مرگ است، نام تو نام زندگی نیست؛ زن مظهر لبخند و زیبایی خداست؛ تو سراسر زشتی هستی.
واکنش مهاجرانی به اظهارات نتانیاهو درباره زنان ایرانی
فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت در پاسخ به توئیتی پیرامون قطعی برق صنایع نوشت: اسناد و دادههای قابل توجهی در دولت موجود است که بی برقی چندسال اخیر، فشار بی امانی بر صنعت و تولید وارد کرده. بر اساس هماهنگیها در پاییز قطع برق صنایع و شهرک های صنعتی نخواهیم داشت، اگر روند تامین سوخت نیروگاهها به خوبی پیش برود، امیدواریم در زمستان هم قطع برق صنایع را شاهد نباشیم.
نمایشگاه اسوه گیلان جلوهای از توانمندی های زنان است
مسئول سازمان بسیج جامعه زنان کشور گفت: نمایشگاه اسوه بسیج گیلان جلوهای از توانمندیهای زنان است.
سفر بهروزآذر به تایلند؛ سیاستهای ایران در توانمندسازی زنان
معاون رئیسجمهور در امور زنان و خانواده در تایلند گفت: دولت برنامههایی در راستای توانمندسازی اقتصادی و اجتماعی زنان برای حمایت از خانواده به ویژه خانوادههایی که زنان سرپرست آن هستند، دارد.
راهبرد حضرت فاطمه (س) برای هدایت جامعه
راهبردی که در تمام اقدامات و فعالیتهای فاطمه زهرا (س) به چشم میآید، «هدایتگری» است. هدایتگری در تمام وجوه سیره آن حضرت، نقش محوری را برعهده دارد. نگاهی به گنجینه روایی باقی مانده از حضرت فاطمه(س) نشان میدهد که آن حضرت، حتی در سختترین و بحرانیترین مواقع با کلامشان به مردم راه رستگاری را نشان میدادند.
افزایش ۴.۸ درصدی چندقلوزایی
19 شهریور 1403 1403-06-19 15:58آخرین مطالب
هوش مصنوعی و عدالت جنسیتی
30 آبان 1403ام غانم
30 آبان 1403نقش زنان در حوزه مقاومت بر اساس مدلهای اسلامی
30 آبان 1403مطالب پربازدید