فقط ۹ اتاق مادر و کودک در مترو فعال است

برخی مدیران شهری از غیرفعال‌ شدن ۲ اتاق مادر و کودک و فعالیت ۹ اتاق در ایستگاه‌های مترو تهران خبر می‌دهند.

به گزارش متادخت، «باید پوشک بچه‌مو عوض میکردم، اما تو ایستگاه مترو بودم و جایی نبود. بچه خیلی گریه کرد، دیگه از مترو استفاده نمی‌کنم…» این را یک مادر می‌گوید. رئیس کمیته اجتماعی شورای شهر تهران زهرا شمس احسان یک مهر با اشاره به «متوقف‌شدن فعالیت اتاق‌های مادر و کودک در ایستگاه‌های مترو» گفت که این اقدام نیازمند پیگیری و توجه بیشتر مسئولان است.

در سال ۱۳۸۷ اولین اتاق مادر و کودک در پایانه مسافربری جنوب تهران افتتاح شد و در ادامه اتاق‌های مادر و کودک در سال‌ ۱۳۹۳ درمترو راه‌اندازی شد، اما از حوالی سال‌ ۱۳۹۶ این فضای رفاهی برای مادران در ایستگاه‌های مترو تعطیل شد. اواخر سال ۱۴۰۰ این اتاق‌ها پس از حدود ۵ سال، بار دیگر فعال شد و در اختیار مادران قرار گرفت.

در این اتاق‌ها یک‌تخت تعویض پوشاک و مناسب برای درازکشیدن مادرها هنگام شیردهی، امکان شستشوی نوزاد و پوسترها و نوشته‌های آموزشی مناسب مادران و … تعبیه می‌شود و رنگ‌آمیزی و فضاسازی آن نیز به نحوی است که در مادر و فرزند آرامش ایجاد کند. در ۱۲ ایستگاه پرتردد متروی تهران اتاق مادر و کودک راه‌اندازی شده است؛ پایانه جنوب، حرم مطهر امام خمینی (ره)، تجریش، امام خمینی (ره)، بهارستان، تهرانپارس، عبدل‌آباد، میدان حضرت ولی‌عصر (عج)، ایستگاه تئاتر شهر، ایستگاه صادقیه، شهر آفتاب، فرودگاه امام خمینی (ره). البته به گفته برخی از مدیران شهری در ۲ ایستگاه این اتاق‌ غیرفعال است و ۹ ایستگاه دیگر همچنان فعال هستند.

بر اساس ماده ۲۲ قانون جوانی جمعیت، اتاق‌های مادر و کودک باید در تمامی دستگاه‌ها و ادارات دولتی ایجاد شوند تا مادر در یک فضای آرام به شیردهی کودک بپردازد و کارکنان بتوانند پس از مرخصی زایمان با حضور در محل کار، مشکلی برای تغذیه نوزاد تا دوسالگی نداشته باشد و حقوق مادر و کودک حفظ شود.

شهلا کاظمی پور، استاد جمعیت‌شناسی، می‌گوید که هر نوع بحث رفاهی لازمه جامعه است و باید انجام شود، اما احداث اتاق مادر و کودک در جوانی جمعیت تأثیر زیادی ندارد و «معلوم نیست که بتواند فرزندآوری را زیاد کند.» با این حال می‌توان برای رفاه حال شهروندان در مترو سرویس بهداشتی تعبیه کرد چون چنین امکاناتی در کشورهای خارجی موجود است. اما یک کارشناس جمعیت دیگر حسین مروتی می‌گوید که فعالیت اتاق مادر و کودک در مترو برای افزایش جمعیت و فرزندآوری نیست، بلکه «اینجا بحث حقوق ابتدایی یک انسان و مادر مطرح است». آیا مادری که فرزند کوچک دارد حق استفاده از مترو را ندارد؟ صددرصد دارد، طبیعتاً وقتی از مترو استفاده می‌کند نیاز دارد اتاقی باشد به بچه شیر بدهد و پوشک بچه را عوض کند، البته تأثیرات جمعیتی هم دارد. «سرویس بهداشتی هم نیاز است اما نمی‌شود بگوییم صندلی‌های مترو را بِکَنید و دستشویی بزنید»، چون هر کدام استفاده خودش را دارد.

نرگس معدنی‌پور، رئیس کمیسیون فرهنگی اجتماعی شورای شهر تهران، می‌گوید که «شیوع کرونا و ایجاد برخی از مسائل، منجر به تعطیلی برخی از اتاق‌های مادر و کودک در ایستگاه‌های مترو شد، اما در این دوره مدیریت شهری تصمیم دارد اتاق مادر و کودک را در راستای خدمت‌رسانی مطلوب به شهروندان راه‌اندازی کند». علاوه بر اینکه شهرداری باید در مجوزهایی که برای واحدهای تجاری و مراکز خرید صادر می‌کند، سازندگان را ملزم کند اتاق‌ها و فضاهای ویژه مادر و کودک را پیش‌بینی کنند.  البته باید نظارتی روی فعالیت دائم این اتاق‌ها و نوع خدمت‌رسانی آنها باشد.

منبع: فارس

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط