فصلنامه هفده دی، کاری از دفتر مطالعات جنسیت و جامعه
3 مهر 1403 1403-07-03 12:01فصلنامه هفده دی، کاری از دفتر مطالعات جنسیت و جامعه
- متادخت
- 3 مهر 1403
- 12:01 ق.ظ
- No Comments
به گزارش متادخت، فصلنامه هفده دی، کاری از دفتر مطالعات جنسیت و جامعه با هدف روایت زندگی روزمرۀ انسان مونث مسلمان و زنانی که در چارچوب گفتمان الگوی سوم زن تنفس میکنند آغاز به کار کرد. مهدی تکلو، مدیرمسئول و فاطمه صادقی سردبیر فصلنامه «هفده دی» هستند. لازم به ذکر است «فصلنامه اقلیما» هم توسط دفتر مطالعات جنسیت و جامعه در چارچوب گفتمان الگوی سوم منتشر میشود اما وجه ممیزه فصلنامه «هفده دی» روایت محور بودن آن است.
ماجرا چیست؟
اگر بنای عالم بر زوجیت باشد، حق و حقیقت آنجاست که زنان اولاً به اندازهی مردان در سرنوشت تاریخی انسان سهیم باشند و ثانیاً نقش ویژه و منحصربهفرد خویش را ایفا کنند. هفده دی 56 یک نقطۀ عطف در شکوفایی زن بود. زن که به لحاظ تاریخی متحمل بهرسمیتشناختهنشدن و باور نشدن بود و غالباً در حاشیهی تاریخ نشسته بود به پیشگامی زن ایرانی معاصر جایگاه ویژه و والای خود را پیدا کرد.
ما هم با زنی جدید آشنا شدیم که به حقیقت زن و به الگوهای قدسی و تاریخی خود نزدیکتر بود و هم با روزگاری آشنا شدیم که در آن زنانگی غایب نیست. روزگار جدید را مردها تنها رقم نمیزنند بلکه سرنوشت در تعامل و تکامل دو جنس رقم میخورد. نه در خانه و خانواده بلکه تا منتهیالیه حساسترین میدانهای سرنوشت زنانگی حاضر است؛ پس هم این زن، زن سابق نیست و مختصات هویتی و روزمرۀ او تغییر کرده و هم روزگار، روزگار جدیدی است. ما در عصرِ ظرفیتی شکوفاشده به نام «زن و زنانگی» زندگی میکنیم که پیش از این قرنها هرگز به این اندیشه «ظهور» نکرده و بیشتر مدفون و غایب بود و حال ما را به ملاقات «زوجیت» میبرد.
انسان مؤنث مسلمان ایرانی، جهان مخصوص به خود را دارد و از آنجا که صاحب اراده و استقلال واقعی است، عواطف منحصربهفردی دارد، در فکر و اندیشه مقلّد نیست و ادراکها و تدبیرهای او یکتاست و عملیات و اقدامات ویژهای را دنبال میکند. او قواعد حاکم این دنیای غالباً مردساخته را نپذیرفته و در کشاکش ساخت روزگار و اصلاح آن است. در این مسیر او رنجها و خلقهای مختلفی را تجربه میکند و متحمل پیروزیها و شکستهایی میشود و اینجا نقطۀ آغاز مسئولیت «هفده دی» است.
مجله «هفده دی» در یک کلام، تلاش میکند جهان روزمرۀ این زن را به زبان خودش نظاره کند و همچنین روزگار را از دریچه فکر و قلب او به بازاندیشی بگذارد. مسئولیت «هفده دی» توسعۀ نگاه و زبان زن مجاهد مسلمان ایرانی با تمام تکثرها و تلوّنهای تحققیافتۀ اوست.
هفده دی یادآور چه روزی است؟
در هفده دی 1356 برای انسان ایرانی ورق تاریخ برگشت. در حالیکه 17 دی 1314 روزی بود که دستهای بیگانه و طاغوتی تلاش کردند به عنوان روز زن، با کشف حجاب به هویت و حریم زن ایرانی دستدرازی کنند و از همین طریق بر سرنوشت عموم ملت مسلط بشوند، در یک چرخش چهلساله در هفده دیماه 1356 زنان ایرانی در مشهد اولین قیام علنی و عمومی را علیه رژیم سابق کلید زدند. زنهای چادری مشهد به بهانۀ حجاب و با اقدام شجاعانه و حسابشدۀ خود مبدأیی برای قیام گستردۀ عمومی در کشور شدند و پس از آنها حرکتهای مردانه شکل گرفت که از همین طریق به پیروزی انقلاب منجر شد.
هفده دیماه آغاز روزگار جدید و نقطۀ عطف تاریخ انقلاب اسلامی است که به دست انسان مؤنث مسلمان صورت پذیرفت. این معجزه در کلام رهبر انقلاب اینطور توصیف شده است: «روز هفدهم دى که روزى است که شیطانها و طاغوتها آن روز را شروعى براى اهداف طاغوتى و استعمارى قرار داده بودند و خداى متعال کمک کرد و زن مسلمان مؤمن متعهّد حرکت کرد و همان روز را به روزى که منشا و مبدأ شروع یک حرکت عظیم در تاریخ کشور ما محسوب میشد تبدیل کرد. مسألهى 17 دى یکى از معجزات انقلاب است.» 14/10/63
شماره صفر فصلنامه با پرونده «زن در هیئت»
مجله «هفده دی» در شماره صفر خود به «بازخوانی تشکل هیئت و مناسک عزا» میپردازد و بر تجارب، معنابخشیها و روایتهای انسان مؤنث مسلمان دست میگذارد؛ با این دغدغه که خانمهای الگوی سوم نسل جوان امروز چه تجربۀ زیستهای از هیئتها دارند، نهاد هیئت را چگونه میبینند و چه درک و احساسی از حضور در این نهاد دارند. قابلپیشبینی است که مجموعۀ تجارب این زن از امر عزاداری و تشکل هیئت در دو بخش «رنج» و «خلق» دستهبندی میشود. در پروندۀ رنج به چالشهای وضع موجود زنان در هیئت، مناسک و عزا اشاره میکنیم و در پرونده خلق به نوآوریها، خلاقیتها، ابتکارات و معنابخشیهای زنان در این زمینه میپردازیم. نویسندگانی که در این شماره همراهی کردهاند از اساتید، دانشجویان، روایتپژوهان، نویسندگان و فعالان حوزه زنان هستند.
نحوه سفارش
علاقهمندان میتوانند با مراجعه به سایت دفتر مطالعات جنسیت و جامعه به نشانی Gesostu.ir اقدام به ثبت سفارش کنند.
منبع: تسنیم
مطالب مرتبط
اعتراضات در فرانسه به خشونت علیه زنان
هزاران نفر در شهرهای مختلف فرانسه علیه خشونت روزافزون علیه زنان اعتراض کردند.
چرا در لایحه بودجه ۱۴۰۴ اثری از حوزه زنان و خانواده دیده نمیشود؟
رئیس فراکسیون زنان مجلس گفت: چرا در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ اثری از حوزه زنان و خانواده دیده نمیشود؟
تعداد متقاضیان فرزندخواندگی چند برابرِ فرزندان بی سرپرست است
رئیس سازمان بهزیستی کشور شرایط گرفتن حضانت فرزند برای خانوادههای متقاضی را بیان کرد و با اشاره به تحویل ۲۵هزار فرزند به خانوادهها در سال گذشته گفت: اکنون تعداد متقاضیان فرزندخواندگی در جامعه ما چندین برابر بیشتر از تعداد فرزندانی است که داریم.
ارائه خدمات روانشناختی به زوجین با استفاده از فناوریهای نوین
معاون مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه با اشاره به فعالیت بیش از ۲۲۰۰ مشاور در ۳۰۰ حوزه قضایی گفت: سامانه مسیر (مشاوره ساختن یک راه)، قابلیت ارائه خدمات هوشمند دارد و با کمک هوش مصنوعی و با روایی بالا خدمات روانشناختی ارائه میدهد.
پنجشنبهها برای زنان شاغل این استان تعطیل شد
با موافقت استاندار کردستان، پنجشنبهها برای بانوان کردستانی تعطیل شد.
رژیم خبیث صهیونیستی جنایت علیه زنان و کودکان را از حد گذرانده است
فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش گفت: امروز رژیم خبیث صهیونیستی جنایت وحشیانه خود را نسبت به زنان و کودکان مسلمان از حد گذرانده است.
فصلنامه هفده دی، کاری از دفتر مطالعات جنسیت و جامعه
3 مهر 1403 1403-07-03 12:01آخرین مطالب
اعتراضات در فرانسه به خشونت علیه زنان
4 آذر 1403مطالب پربازدید