محصولات شبکه نمایش خانگی، خانواده ایرانی را هدف گرفتهاند
4 مهر 1403 1403-07-04 11:25محصولات شبکه نمایش خانگی، خانواده ایرانی را هدف گرفتهاند
- متادخت
- 4 مهر 1403
- 11:30 ق.ظ
- No Comments
به گزارش متادخت، دکتر فاطمه محمدی، جامعهشناس و پژوهشگر حوزه زنان و خانواده درباره تأثیرات آثار شبکه نمایش خانگی بر خانواده و تربیت فرزندان در جامعه ایرانی، از ترویج سبک زندگی نامتعارف و آسیبهای اجتماعی ناشی از آن ابراز نگرانی کرد. وی معتقد است که این شبکهها بدون نظارت کافی، محتوایی را ارائه میدهند که به نظام خانواده آسیب میزند و ارزشهای تربیتی را تضعیف میکند.
تحلیل کلی شما در مورد فضای کلی شبکه نمایش خانگی از منظر تأثیرهای آن بر خانواده و مسائل تربیتی چیست؟
به نظر من، شبکه نمایش خانگی به نحوی کاملا حساب شده، مسائل فرهنگی خانواده ایرانی را مورد هجمه قرار داده است. نمیتوانم بپذیرم که این نوع پرداختن به مسائل اتفاقی و فکرنشده است. اگر فقط یک یا دو سریال بود، میشد پذیرفت که اتفاقی است؛ اما وقتی اغلب آثار شبکه نمایش خانگی به نحوی ساخته میشوند که تبلیغ سبکی از زندگی را میکنند که کاملا با زندگی سنتی ایرانی فاصله دارد یا وقتی تبلیغ و اشاعه مسائلی را میکنند که باعث وقوع آسیب اجتماعی در جامعه میشود و یا ترویج و تبلیغ موضوعاتی مانند استفاده از سیگار، روابط ناسالم و… در آنها وجود دارد، این موضوع نشان میدهد که سازندگان آثار شبکه خانگی احساس کردهاند که فروش از همین مسیر میگذرد. در واقع این آثار خود خانواده را نشانه گرفتهاند. ما در یک جامعه کاملا متحول شده به لحاظ فرهنگی که در حال حرکت از سنت به سوی مدرنیته است، زندگی میکنیم؛ درحالیکه نه مدرن شدهایم و نه سنتها را رها کردهایم.
من وقتی چند اثر از شبکه نمایش خانگی را دیدم، به نظرم رسید که این آثار به شدت برای گروه سنی جوان و نوجوان مضر هستند و فیلمنامههای مسمومی در سبد خانواده قرار گرفتهاند. شیوههای خاصی از سبک زندگی را در این آثار میبینیم که قبلا نمونههایش در سریالهای ترکی دیده میشد. شبکه خانگی کاملا آزادانه بدون هیچگونه نظارت و قید و بندی، این فیلمنامهها را به خورد خانواده ایرانی میدهد و مخاطب بسیار زیادی هم دارد. به نظر من، به پشتوانه همین استقبال خوب و فروش بالا است که آثار خانگی گستاخانه به مسیر خود ادامه میدهند.
آیا وجه تولید محتوا، به معنای طراحی فیلمنامه را بر نمایش برخی نشانهها مثل سیگار و… غالب میدانید؟
سوال من این است که اساسا ساختار محتوایی یک سریال خاص که نمیخواهم به نام آن اشاره کنم، به دنبال چه چیزی است؟ این سوال شما منوط به این است که سازندگان سریالهای خانوادگی بتوانند یک عصاره فرهنگی یا یک قالب و نگاه اجتماعی که در جامعه ایرانی حاکم است را از شیوه ازدواج و نوع معاشرت گرفته تا سبک تربیتی، امور اعتقادی و بسیاری از موضوعاتی که در حوزه فرهنگ میگنجند، در اثر خود به درستی به تصویر بکشند.
در کدامیک از آثار نمایش خانگی این موضوعات غالب بودهاند؟ اتفاقا مسائل غیرفرهنگی، غیراخلاقی و نگاههای غلطی که اصلا در خانواده ایرانی جایی ندارند را در این سریالها میبینیم؟ کدام خانواده ایرانی پذیرفته است که دخترش سیگار بکشد؟ کدام خانواده با این موضوع کنار میآید که فرزندش ارتباط ناسالمی را تجربه کند؟ دقت کنید که حرف من این نیست که چنین مسائلی در جامعه وجود ندارد. سوالم این است که چرا در بستر فرهنگی جامعه و با هزینههای شرکتهایی که بسیاری از آنها وابستگیهای دولتی هم دارند، محصولی باید تولید شود که برای جوان و نوجوان قبحشکنی انجام دهد؟ در یکی از این سریالها، خانمی برای تأمین هزینههای درمان فرزندش، با آدمهای مختلف ارتباط میگیرد.
این موضوع در کدامیک از خانوادههای ایرانی میگنجد؟ چنین چیزی در کدام شیوه تربیتی ما جای میگیرد؟ کجا ما چنین چیزی را پذیرفتهایم؟ اگر هم در جامعه چنین مواردی وجود دارد، ما باید بهعنوان آسیب اجتماعی به آنها بپردازیم، درحالیکه این موضوع به محور اصلی سریال تبدیل میشود.
اتفاقا این شخصیت، در بستر دراماتیک فیلمنامه، سمپاتیک است.
بله. این اصلا اتفاق خوبی نیست. من بهخاطر دارم زمانی که سریال «یاغی» پخش میشد، وزارت ورزش اعلام کرده بود که متقاضیان رشته کشتی افزایش پیدا کردهاند. این یعنی شبکه نمایش خانگی بر نسل جوان تأثیر میگذارد و همانطور که میتواند جوانان را به کشتی علاقهمند کند، بقیه کارهای این رسانه، با هدفی خاص، تزلزل نظام خانواده را نشانه گرفتهاند.
در سالهای اخیر، بحث ردهبندی سنی آثار نمایشی، بارها مطرح شده است. برخی معتقدند با توجه به ساختار فرهنگی خانواده ایرانی که تمایل دارد آثار نمایشی را با حضور تمام اعضای خانواده تماشا کند، اساسا امکان تبعیت از ردهبندی سنی را نداریم. آیا با این ایده موافق هستید؟
خیر. اتفاقا من معتقدم که ردهبندی سنی ممکن است.
منبع: صبح نو
مطالب مرتبط
اعتراضات در فرانسه به خشونت علیه زنان
هزاران نفر در شهرهای مختلف فرانسه علیه خشونت روزافزون علیه زنان اعتراض کردند.
چرا در لایحه بودجه ۱۴۰۴ اثری از حوزه زنان و خانواده دیده نمیشود؟
رئیس فراکسیون زنان مجلس گفت: چرا در لایحه بودجه سال ۱۴۰۴ اثری از حوزه زنان و خانواده دیده نمیشود؟
تعداد متقاضیان فرزندخواندگی چند برابرِ فرزندان بی سرپرست است
رئیس سازمان بهزیستی کشور شرایط گرفتن حضانت فرزند برای خانوادههای متقاضی را بیان کرد و با اشاره به تحویل ۲۵هزار فرزند به خانوادهها در سال گذشته گفت: اکنون تعداد متقاضیان فرزندخواندگی در جامعه ما چندین برابر بیشتر از تعداد فرزندانی است که داریم.
ارائه خدمات روانشناختی به زوجین با استفاده از فناوریهای نوین
معاون مرکز وکلا، کارشناسان رسمی و مشاوران خانواده قوه قضاییه با اشاره به فعالیت بیش از ۲۲۰۰ مشاور در ۳۰۰ حوزه قضایی گفت: سامانه مسیر (مشاوره ساختن یک راه)، قابلیت ارائه خدمات هوشمند دارد و با کمک هوش مصنوعی و با روایی بالا خدمات روانشناختی ارائه میدهد.
پنجشنبهها برای زنان شاغل این استان تعطیل شد
با موافقت استاندار کردستان، پنجشنبهها برای بانوان کردستانی تعطیل شد.
رژیم خبیث صهیونیستی جنایت علیه زنان و کودکان را از حد گذرانده است
فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش گفت: امروز رژیم خبیث صهیونیستی جنایت وحشیانه خود را نسبت به زنان و کودکان مسلمان از حد گذرانده است.
محصولات شبکه نمایش خانگی، خانواده ایرانی را هدف گرفتهاند
4 مهر 1403 1403-07-04 11:25آخرین مطالب
اعتراضات در فرانسه به خشونت علیه زنان
4 آذر 1403مطالب پربازدید