به گزارش متادخت، شاید این سوال که آموزههای اسلام چه تصویری از جایگاه و مسئولیت مادری ارائه میکنند ذهن بسیاری از افراد را به خود مشغول کرده باشد. برای رسیدن به پاسخ این سوال میتوان از کتابهایی که در این زمینه منتشر شده است کمک گرفت.
«مادری، حقوق و مسئولیتها» از جمله آثاری است که توسط مرکز تحقیقات زن و خانواده منتشر شده و تلاش کرده است تا در چارچوبی علمی، جایگاه مادری در اسلام را با اندیشههای غرب و آموزههای سایر ادیان آسمانی و دیدگاههای فمینیستی و معاهدات بینالمللی مورد مقایسه قرار دهد.
خواننده با تورق این کتاب میتواند دیدگاه خود را در مورد مسئله مادری در نگاه دین و حقوق و تکالیف مربوط به این نقش موثر از نظر اسلام بازآفرینی کند.
نویسنده کتاب در پایان موضوعات بروزی ازجمله بدیلهای مادری مانند تلقیح مصنوعی و جایگزینی در شیردهی و مراقبت را مورد بررسی و نقادی قرار داده است.
این کتاب در چهار فصل نگارش شده است. در فصل اول به مسئله و جایگاه مادری پرداخته؛ در فصل دوم مسئولیت مادری مورد ارزیابی قرار گرفته، فصل سوم بدیلهای مادری اشاره شده و در فصل آخر وظایف دیگران در برابر مادر بازخوانی شده است.
بخشهایی از کتاب را بخوانیم:
در کتاب مقدس، جایگاه ارزشی پایینتر زن نسبت به مرد کاملا آشکار است؛ در این کتاب حوا عامل اصلی گناه اولیه معرفی شده و چهرهای گنهکار و وسوسهگر دارد. این مسئله سبب فروتنی زن نسبت به مرد شده است از این رو با تحمل رنج بارداری و زایمان در این دنیا مجازات میشود. البته مادر در آیین یهود و مسیح در کنار پدر جایگاه والایی داشته و اکرام وی نیز بارها مورد سفارش قرار گرفته است؛ تا جاییکه بر اساس این دستورات احترام والدین موجب طولانی شدن عمر میگردد، همچنین بیاحترامی به آنها مایه ننگ و رسوایی است و لعن و نفرین خداوند را در پی دارد. قوانین جزایی عهدین نیز برای ضرب یا لعن والدین مجازات مرگ را در نظر گرفته است.
مادری، حقوق و مسئولیتها
نرگس خدامی