به گزارش متادخت، شاید آن روزی که نظمه خان، بانوی مسلمان بنگلادشیتبار ساکن امریکا در واکنش به تبعیضها و اهانتهایی که به واسطه حجابش متحمل آن میشد، تصمیم گرفت روز حجاب را پایهگذاری کند، فکرش را نمیکرد که این روز جهانی در ۱۹۰ کشور دنیا گرامی داشته و هشتگ WorldHijabDay در شبکههای اجتماعی ترند شود؛ روزی که حتی بسیاری از زنان غیرمسلمان به سمت تجربه کشیده میشوند و حتی کار تا جایی پیش رفته است که برخی از این زنان باتجربه حجاب، آرامش و امنیتی که در سایه این نوع از پوشش نصیب بانوان میشود، به سمت اسلام گرایش پیدا کرده و مسلمان شدهاند. ریشههای شکلگیری این روز، اما به فشارها، تبعیض و اهانت دنیای غرب به زنان مسلمان و انتخابشان یعنی حجاب بازمیگردد؛ دنیایی که وقتی پای ادعا به میان میآید، مدعی آزادی هستند، اما در واقعیت به زنان مسلمان اجازه نمیدهند با حجاب و پوششی که دلشان میخواهد در انظار عمومی ظاهر شوند و به جرم ابراز عقایدشان تحت فشارهای شدید روحی و محرومیتهای اجتماعی قرار دارند. با وجود این با تلاش این بانوی مسلمان و دیگر مسلمانان ساکن این کشور این مناسبت جهانی، اما غیررسمی در ایالت میشیگان امریکا به تصویب مجلس سنای این ایالت رسید و اول فوریه به عنوان روز بزرگداشت حجاب در آن ثبت شد. شهر نیویورک در ایالات متحده امریکا هم از ۱۰ سال پیش به رسمیت شناختن روز جهانی حجاب را آغاز کرد.
روز جهانی حجاب یکی از مناسبتهای بینالمللی مرتبط با نحوه پوشش زنان در اجتماع است. روز جهانی حجاب هر ساله در تاریخ اول فوریه مصادف با ۱۲بهمن در حدود ۱۹۰کشور جهان برگزار میشود. در این روز زنان مسلمان و محجبه با حضور در اجتماعات از زنان غیرمسلمان ادیان مختلف، درخواست میکنند یک روز را با حجاب بگذرانند و تجربه خود را از پوشش حجاب بیان کنند. هدف از برگزاری این روز تصحیح هر گونه باور غلط در مورد حجاب و به طور کلی زنان مسلمان و رساندن این پیام به زنان جهان است که حجاب مانع فعالیت اجتماعی نیست.
برپایی روز جهانی حجاب از آمریکا!
ماجرای شکلگیری ایده روز جهانی حجاب به تبعیض و فشارها علیه مسلمانان در جامعه امریکایی بازمیگردد.
نظمهخان زن بنگلاشی است که در سن ۱۱سالگی از بنگلادش به نیویورک مهاجرت کرد. وی پس از مهاجرت به امریکا، در مدرسه به خاطر حجابش همواره تحت فشار قرار میگرفت. این فشارها در دبیرستان و دانشگاه هم ادامه پیدا کرد و پس از وقایع ۱۱سپتامبر دوچندان شد. نظمه خان سرانجام به این فکر افتاد تا برای رهایی از انتقادات، فشارهای روحی و روانی و تصحیح باورهای غلط از چهره زن محجبه مسلمان، از زنان دیگر بخواهد یک روز از سال تجربه زندگی باحجاب داشته باشند.
نظمه خان خودش درباره ماجرا اینگونه توضیح میدهد: «روز جهانی حجاب را در سال۲۰۱۳ پس از اینکه شخصاً به دلیل پوشیدن روسری مورد تبعیض قرار گرفتم، تأسیس کردم. من میخواستم با دعوت از زنان از هر دین و نژادی که فقط یک روز حجاب داشته باشند، باعث افزایش آگاهی شوم و حجاب را عادی کنم.»
وی میگوید: «همواره از من میپرسند، چرا لباس معمولی نمیپوشی؟ همواره در ترس و اضطراب به سر میبرم، همواره مرا به اسم و صفتهایی مانند اسامه یا تروریست صدا میزنند و این وضع به کابوس شبیه است.»
این بانوی امریکایی بنگلادشیتبار معتقد است: «زنانی که از حجاب استفاده میکنند با سایر اشخاص تفاوتی ندارند و هیچ کس آنان را مجبور به استفاده از حجاب نکرده است بلکه درصدد حفظ ایمان خود هستند.»
نظمه خان درباره چگونگی شکلگیری این ایده در ذهنش اینگونه توضیح میدهد: «مدتها فکر کردم که چه کنم تا به دوستانم و به خودم کمک کنم. سرانجام به این نتیجه رسیدم که از زنان دیگر بخواهم یک روز از سال را به تجربه زندگی با حجاب دعوت کنم و چه بسا که همین یک روز، به تغییری منجر شود.»
مبدع طرح روز جهانی حجاب معتقد است: «ما در مورد توانمندسازی زنان صحبت میکنیم، مردم باید بدانند که وقتی به زنان مسلمان برچسب مظلومیت میزنیم، قدرت آنها به عنوان زن سلب میشود و این خود نوعی ظلم است.»
وی میخواهد مردم بدانند که بسیاری از زنان مسلمان حجاب را به عنوان نماد ایمان به عنوان پیوند روحی و جسمی با خدا انتخاب کردهاند. نظمه خان تصریح میکند: «این انتخابی است که من انجام دادم و از آن بسیار راضی هستم. وقتی حجابم را میپوشم احساس میکنم قدرتمند هستم. من سفیر اسلام هستم و این مسئولیت بزرگی است که ایمان زیبای خود را به درستی نشان دهم و واقعاً احساس افتخار میکنم این امتیاز به من داده شده است.»
ابعاد بینالمللی روز حجاب
پویش یا کمپین روز جهانی حجاب در حال حاضر ابعاد بسیار وسیعی در سطح بینالمللی پیدا کرده و هر ساله توجه کشورها و رسانهها بیشتر به آن معطوف میشود که حکایت از تقویت جریان هویتگرای اسلامی در سطح جهان دارد.
از زمان آغاز به کار در سال۲۰۱۳، این رویداد در ۴۵کشور جهان بیش از ۷۰سفیر دارد و زنان ۱۹۰کشور نیز در این رویداد شرکت میکنند. بسیاری از زنان غیرمسلمانی که در این پویش شرکت میکنند، تجربه خود را از یک روز با حجاب خوب و مثبت ارزیابی کرده و تصاویر خود را در شبکههای اجتماعی به اشتراک میگذارند. سال۲۰۱۷، ایالت نیویورک روز جهانی حجاب را اعلام و ترزا میدر مراسم بزرگداشت این مناسبت در مجلس عوام شرکت کرد. سال۲۰۲۱، مجلس نمایندگان فیلیپین، اولفوریه را به عنوان روز ملی حجاب تعیین کرد تا درک بهتر و پذیرش سنت اسلامی را تقویت کند.
سال گذشته هم مجلس سنای ایالت میشیگان امریکا، لایحه به رسمیت شناختن اول فوریه را به عنوان «روز جهانی حجاب» تصویب کرد.
سناتور استفان چانگ، طراح این لایحه در مصاحبه با رسانههای محلی گفت: «امروز روزی است که میلیونها زن مسلمانی را که حجاب انتخاب کردهاند به رسمیت میشناسیم.»
وی در ادامه افزود: «روز جهانی حجاب فراخوانی است برای درک جهانی از اعتقادات و اعمال اسلامی و ایجاد پیوند اجتماعی قویتر در جامعه ما.»
تلاش برای تقابل با روز جهانی حجاب
با تمام اینها از آنجا که دنیای غرب از فراگیری اسلام در کشورهای غربی هراس دارد و تسلط گفتمان اسلامی در این کشورها میتواند به پایان لیبرالیسم منتهی شود، بنابراین جریانهای اسلامهراسی و اسلامگریزی در برابر روز جهانی حجاب هم بیکار ننشسته و پویشهایی را راهاندازی کردهاند. پویشهای NoHijabDay# و FreeFromHijab# از جمله پویشهایی است که در مقابله با پویش WorldHijabDay راهاندازی شده است. با وجود این از آنجا که حجاب ریشه در فطرت الهی افراد دارد و به آنها احساس آرامش و امنیت میدهد، پویش یک روز با حجاب همچنان با قدرت و قوت ادامه دارد و بسیاری از زنان غیرمسلمان را هم به خود جلب کردهاند. چیزی شبیه کاری که قطریها در مسابقات جام جهانی فوتبال انجام دادند و در راستای تبلیغ اسلام و حجاب با استفاده از روسریهای رنگارنگ، گردشگرانی را که برای تماشای مسابقات جام جهانی فوتبال ۲۰۲۲ به قطر آمده بودند به استفاده از حجاب دعوت میکردند و از آنها عکس یادگاری میگرفتند.
ابتکار عمل قطریها در تبلیغ حجاب در مسابقات جامجهانی
در حاشیه مسابقات جام جهانی قطر دعوت از گردشگران زن خارجی برای داشتن تجربه حجاب بسیار مورد توجه رسانهها قرار گرفت و از دید دوربینهایی که برای ثبت مسابقات جام جهانی فوتبال آمده بودند، پنهان نماند. زنان و دختران غیرمسلمانی که شاید هیچگاه سر و موهای خود را نپوشانده بودند و حالا با پیشنهاد استفاده از پوشش و تجربه حجاب مواجه میشدند. این زنان وقتی برای تجربه حجاب دعوت میشدند، روسریهای رنگی بر سر میکردند و وقتی در مقابل آینه قرار میگرفتند با چهره جدیدی از خودشان روبهرو میشدند که طبق آنچه تصاویر ثبت کردهاند، این چهره جدید برایشان جذاب و خوشایند بود و لبخند رضایتی را بر چهرههایشان مینشاند. زنان و دخترانی که گاهی اوقات از چهره جدیدی که در آینه میدیدند، هیجانزده شده و به وجد میآمدند و با صدای بلند ابراز هیجان و شادمانی میکردند. شاید بسیاری از این زنان با پایان مسابقات جامجهانی فوتبال و وقتی به کشورشان بازگشتند، دیگر هرگز چنین تجربهای را تکرار نکنند، اما شاید همین تجربه یک روز با حجاب برایشان تلنگری شود تا درباره اسلام و حقوق زن در آن بیشتر بدانند و همین تلنگر و مطالعه بیشتر حتی موجب شود آنها به اسلام گرایش پیدا کنند.