زنان سنتی در مشاغل صنعتی
4 بهمن 1402 1402-11-04 15:25زنان سنتی در مشاغل صنعتی
- متادخت
- 4 بهمن 1402
- 4:21 ب.ظ
- No Comments
به گزارش متادخت، بر اساس دادههای مرکز آمار در تابستان امسال، 26.5 درصد از زنان شاغل، در بخش صنعت مشغول به فعالیت بودهاند. البته سهم استانهای مختلف از اشتغال زنان در بخش صنعت با یکدیگر برابر نبوده است. بخش صنعت یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی است چرا که طیف متنوعی از مشاغل را در بر میگیرد. برای مثال، در این بخش هم فعالیتهایی نظیر کار در کارخانجات ذوب آهن جای میگیرد و هم فرشبافی و گلیمبافی.
از میان 31 استان کشور، سهم زنان از اشتغال بخش صنعت در 4 استان بیشتر از 40 درصد بوده است. همچنین، این نسبت در 16 استان بین 20 تا 40 درصد قرار دارد. در نهایت، سهم زنان از اشتغال در بخش صنعت در 3 استان به کمتر از 10 درصد میرسد. از میان این استانها، استان سیستان و بلوچستان بیشترین فعالیت زنان در بخش صنعت را داشته است. استان ایلام نیز کمترین نسبت فعالیت در این بخش را به خود اختصاص داده است.
افزایش اشتغال زنان در بخش صنعت
بنابر گزارش مرکز آمار در تابستان سال جاری جمعیت زنان در سن کار به 32.2 میلیون نفر رسیده است. از این تعداد، 12.3 درصد شاغل بودهاند. این رقم نسبت اشتغال زنان را نشان میدهد و از تقسیم جمعیت زنان شاغل به کل زنان در سن کار (15 ساله و بالاتر) حاصل میشود. بدین ترتیب میتوان گفت در تابستان 1402، از هر 100 زن در سن کار، حدود 12 نفر شاغل بودهاند. آنچه تاکنون گفته شد تصویر کلی از جمعیت شاغلین زن در کل اقتصاد است.
اما به طور دقیقتر بانوان در یکی از سه بخش «خدمات»، «صنعت» و «کشاورزی» مشغول به کار بودهاند. گزارش مرکز آمار حاکی از آن است که در دومین فصل امسال 56.8 درصد از بانوان شاغل در بخش «خدمات» مشغول به فعالیت بودهاند. بدین ترتیب این بخش، بیشترین سهم از اشتغال بانوان را به خود اختصاص داده است. پس از آن بخش «صنعت» اشتغال 26.5 درصد از زنان شاغل را تامین نموده است.
البته شواهد نشان میدهد طی تابستان امسال در مقایسه با بهار، سهم اشتغال زنان در بخشهای مختلف اقتصادی تغییراتی داشته است. این نسبت در بخش خدمات و کشاورزی برای کل کشور پایین آمده است. در مقابل سهم اشتغال زنان در بخش صنعت بیشتر شده است. بنابراین شاید بتوان گفت بخش صنعت، شاغلین زن در دو بخش دیگر را به خود جذب کرده است.
باید توجه داشت در این مدت اشتغال زنان در بخش صنعت برای استانهای مختلف سهم یکسانی نداشته است. به بیان دیگر این نسبت در بخش صنعت برخی استانها بیشتر از دو بخش اقتصادی دیگر بوده است. در مقابل برای تعدادی از استانها نیز کمترین فعالیت اقتصادی در بخش صنعت رقم خورده است. در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت که طی تابستان امسال زنان در کدام استانها بیشترین فعالیت صنعتی را داشتهاند؟
همانطور که اشاره شد سهم زنان از اشتغال بخش صنعت از 25.4 درصد در بهار به 26.5 درصد در تابستان سال جاری رسیده است. بدین ترتیب در این مدت بخش صنعت، دومین رتبه تامین اشتغال زنان ایرانی را به خود اختصاص داده است. شواهد نشان میدهد که بیشترین سهم زنان از اشتغال به بخش خدمات اختصاص دارد. البته این آمار مربوط به کل کشور است. بررسیهای دقیقتر نشان میدهد سهم زنان از اشتغال بخش صنعت در 4 استان بیشتر از 40 درصد بوده است.
برای مثال استان سیستان و بلوچستان 61 درصد از جمعیت زنان شاغل را به بخش صنعت جذب کرده است. بدین ترتیب سیستانیها نخستین رتبه اشتغال زنان در فعالیتهای صنعتی را طی تابستان امسال از آن خود کردهاند. پس از آن استان هرمزگان در جایگاه دوم ایستاده و 47.4 درصد از بانوان شاغل آن مشغول به فعالیت صنعتی هستند. همانطور که پیداست سهم اشتغال زنان سیستان و بلوچستانی در بخش صنعت به طور محسوسی بیشتر از این سهم برای بانوان دیگر استانها است.
در تعاریف مرکز آمار افرادی که دارای نسبت فامیلی هستند و بدون مزد در یک بخش فعالیت میکنند، به عنوان فرد شاغل در نظر گرفته میشوند. سبک زندگی در میان مردم استانهای سیستان و بلوچستان و هرمزگان سنتی است و اکثر زنان در کنار همسر و خویشان خود به فعالیت میپردازند. به عنوان مثال اگر یکی از مردان سیستانی به فعالیت سوزندوزی مشغول باشد، زنان خانواده و فامیل در این فعالیت به او کمک میکنند. لذا این امر میتواند یکی از دلایل بالا بودن سهم اشتغال صنعتی در میان زنان این دو استان سنتینشین کشور تلقی شود.
بخش صنعت یکی از مهمترین بخشهای اقتصادی است چرا که طیف متنوعی از مشاغل را در بر میگیرد. برای مثال، در این بخش هم فعالیتهایی نظیر کار در کارخانجات ذوب آهن جای میگیرد و هم فرشبافی و گلیمبافی.
در سوی دیگر این طیف، برای سه استان کشور از هر 100 زن شاغل، حداکثر 9 زن مشغول فعالیت صنعتی بوده است. طی تابستان جاری در استان ایلام 7.3 درصد از جمعیت زنان شاغل، به فعالیت صنعتی پرداختهاند. یعنی در این استان از هر 100 شاغل 7 نفر در بخش صنعت کار میکردند. استان کرمان با سهم 7.9 درصدی و استان کهگیلویه و بویراحمد با سهم 9.2 درصدی دو استان دیگری هستند که کمترین سهم اشتغال در صنعت را برای گروه بانوان رقم زدهاند.
منبع: اکو ایران
مطالب مرتبط
پنجشنبهها برای زنان شاغل این استان تعطیل شد
با موافقت استاندار کردستان، پنجشنبهها برای بانوان کردستانی تعطیل شد.
رژیم خبیث صهیونیستی جنایت علیه زنان و کودکان را از حد گذرانده است
فرمانده نیروی پدافند هوایی ارتش گفت: امروز رژیم خبیث صهیونیستی جنایت وحشیانه خود را نسبت به زنان و کودکان مسلمان از حد گذرانده است.
تجهیز زمین ورزش برای زنان و دختران روستایی
یک گروه جهادی در یک روستا در اصفهان اقدام به محصور کردن زمین ورزش، ساخت رختکن و تجهیز آن برای استفاده زنان و دختران روستایی کرده است.
ایران بر توانمندسازی زنان و دختران در تمام حوزهها تاکید دارد
مشاور معاون امور زنان و خانواده رئیس جمهور در امور بینالملل گفت: ایران همواره بر توانمندسازی فرهنگی، اجتماعی، اقتصادی و سیاسی زنان و دختران به عنوان عنصر کلیدی در سیاست گذاری تاکید دارد.
زنان سرپرست خانوار بیمه میشوند
رئیس کارگروه کمیته تلفیق کمیسیون اجتماعی مجلس شورای اسلامی از مصوبه این کمیته برای بیمه زنان سرپرست خانوار در سال آینده خبر داد.
نقش تصمیم گیری زنان در محیط زیست باید افزایش یابد
شهردار کرمانشاه با بیان اینکه زنان توجه ویژه ای به محیط زیست دارند گفت: اما نقش آنان در مالکیت و تصمیم گیری پایین است که باید افزایش یابد.
زنان سنتی در مشاغل صنعتی
4 بهمن 1402 1402-11-04 15:25آخرین مطالب
کنوانسیون رفع کلیه اشکال تبعیض علیه زنان
4 آذر 1403تجهیز زمین ورزش برای زنان و دختران روستایی
4 آذر 1403مطالب پربازدید