آزادی زنان در عصر پهلوی/ روزگاری زن حق رأی نداشت و همردیف خلافکاران بود
5 اردیبهشت 1402 1402-02-09 15:50آزادی زنان در عصر پهلوی/ روزگاری زن حق رأی نداشت و همردیف خلافکاران بود
- متادخت
- 5 اردیبهشت 1402
- 12:47 ق.ظ
- No Comments
به گزارش متادخت، در عصر سلطنت رضاشاه، زنان طبق ماده ۱۵ قانون انتخابات، مصوبه مجلس شورای ملی زنان برابر با کسی که سن قانونی نرسیده یا منع قانونی دارد و تحت تکلف دیگران است حق شرکت در انتخابات را نداشته و همانند ورشکستگان به تقصیر، محجورین، متکدیان حرفهای، محکومین دادگستری، دزدان و دیگر خلافکاران ناقض قانون، از حق رأی محروم بودند.
رضاشاه دیکتاتوری بیرغیب
اساساً در مدت حکومت رضا شاه هیچگاه زنان، امکان مشارکت سیاسی و حضور در انتخابات به دست نیاورند. با وجود این، برخی از نویسندگان غربی کوشیدهاند، با وانمودسازی در عصر رضاخان حضور روز افزون زنان در فعالیتهای ملی را پر رنگ نشان داده و با وجود اینکه فاقد حق رأی بودند، بهتدریج احترام خاصی را در مقام اعضای جامعه کسب کنند، همچنین ادعا کردند که این پیشرفتها بیشتر زنان طبقه بالا و متوسط را در برگرفته است.
کشف حجاب بهانهای برای پیشرفت توخالی
در این تلاش ملی، رضاخان برای توسعه همیاری و شرکت زنان در عرصه سیاست و جامعه، بسیار وانمود میکرد و نشان میداد حضور زنان ضروری است و فقط در صورتی این کار میسر میشد که آنان از قید و بند بعضی از مسائل سنتی نظیر حجاب، رهایی پیدا کنند. در واقع رژیم پهلوی، همواره سعی میکرده از زنان به صورت نمادی از نوگرایی استفاده کند، بنابر این رضاشاه از کشف حجاب زنان برای همین منظور بهره میبرد و محمدرضا نیز بدون اعطای حق مشارکت سیاسی به زنان نمیتوانست از آنان بهرهبرداری سیاسی کند.
پستهای مهم حکومتی در دست زنان اشراف
از این رو هر چند زنان از سال ۱۳۴۱ حق شرکت در انتخابات و همچنین انتخاب شدن برای مجلس شورای ملی و سنا را به دست آوردند، اما این امر تنها باعث شد که برخی از زنان طبقات بالا و خاص جامعه به برخی مناصب و پستهای سیاسی دست پیدا کنند و رژیم نیز از حضور همین تعداد زن در مقامهای سیاسی، فرصت مناسبی برای تبلیغات عوام فریبانه و ادعای برابری حقوق زن و مرد، به دست آورد. اما در پایان منظور اصلی اعطای حق رأی به زنان، که فراهم ساختن بستر مناسب برای مشارکت عموم زنان است، هیچگاه برآورده نشد و میتوان گفت: مشارکت در سطح توده زنان هیچگاه به معنای واقعی اتفاق نیفتاد.
خاطرات منشی فرح درباره آزادی
یکی از کارمندان زن دفتر مخصوص فرح نیز در خاطرات خود مینویسد: موقعی که میشنیدم ما در کشور از آزادی حق رأی برای انتخاب وکلای مجلس برخورداریم و یا میگفتند زنان با استفاده از آزادی اعطا شده، میتوانند در انتخابات شرکت کنند، بلافاصله این سؤال به ذهنم میآمد که اصولاً وقتی ساواک همه نمایندگان مجلس را برمیگزیند، چگونه امکان دارد کسی مسئلهی وجود آزادی حق رأی را باور داشته باشد؟
فرخرو پارسا وزیر فاسد دربار شاهی
در دوره سلطنت رضاشاه هیچ زنی را نمیتوان یافت که دارای منصب سیاسی باشد و در دورهی حکومت محمدرضا نیز تا ۱۲ اردیبهشت سال ۱۳۴۲ که برای نخستینبار در تاریخ امور اداری ایران فرخرو پارسا به سمت معاونت وزارت آموزش و پرورش منصوب شد و چند سال بعد نیز در ۷ شهریور ۱۳۴۷ نخستین وزیر زن ایران شد.
وی همسر یکی از ژنرالهای شاه، سرلشگر شیرینسخن بود که او هم چند سالی بیشرمانه به غارت بودجه آموزش و پرورش کشور پرداخت، تا سرانجام رفت و جایش را به دیگری سپرد ولی چون مردم ایران هرگز از فسادهای او چشم پوشی نکردند، وی بلافاصله پس از استقرار دولت انقلاب اسلامی به اعدام محکوم شد. متاسفانه نمیتوان از حضور زنان در مدیریت سیاسی جامعه نشانی یافت، اما پس از آن تاریخ، زنان کم و بیش برخی از مناصب مدیریتی جامعه را بر عهده گرفتند، هر چند که برخی از این مناصب را نمیتوان جزء مقامهای سیاسی به مفهوم خاص آن محسوب کرد از جمله: انتخاب نخستین زن به ریاست فدراسیون شنا در سال ۱۳۴۵ و انتصاب پنج زن به منصب قضاوت در خرداد ۱۳۴۸ بود.
بدیهی است بررسی اینگونه پست مقامها تعداد قابل توجهی از زنان را معرفی خواهد کرد، اما نقش و اهمیت آنان به گونهای نیست که بتوان آن را حضور سیاسی زنان در مناصب و پستهای مدیریتی محسوب کرد، به ویژه آنکه دو زن برجسته دوران سلطنت محمدرضا شاه یعنی اشرف پهلوی و فرح دیبا با تصدی برخی از سازمانها و مؤسسات عمدتاً برخی از زنان را نیز پیرامون خود جمع میکردند.
مطالب مرتبط
نقش زنان در حوزه مقاومت بر اساس مدلهای اسلامی
دومین نشست تخصصی «زن، مقاومت، رسانه» با بررسی مشارکتهای اجتماعی سیاسی زنان و واکاوی چهره زن مسلمان در رسانههای غربی روز سه شنبه ۲۲ آبان ماه با مشارکت فرهنگسرای خانواده در خانه اندیشهورزان برگزار شد.
راهبرد حضرت فاطمه (س) برای هدایت جامعه
راهبردی که در تمام اقدامات و فعالیتهای فاطمه زهرا (س) به چشم میآید، «هدایتگری» است. هدایتگری در تمام وجوه سیره آن حضرت، نقش محوری را برعهده دارد. نگاهی به گنجینه روایی باقی مانده از حضرت فاطمه(س) نشان میدهد که آن حضرت، حتی در سختترین و بحرانیترین مواقع با کلامشان به مردم راه رستگاری را نشان میدادند.
تحکیم بنیاد خانواده، ضامن سلامت فردی و اجتماعی
خانواده، نخستین نهاد اجتماعی است که انسان در آن به دنیا میآید و ارزشهای اولیه زندگی خود را از آن میآموزد. این نهاد، علاوه بر آن که جایی برای رشد و پرورش فردی است، به عنوان اصلیترین عامل در شکلدهی به هویت اجتماعی فرد عمل میکند. بنابراین، تحکیم بنیاد خانواده یکی از مهمترین ارکان جوامع پایدار و سالم به شمار میآید و برای دستیابی به خانوادهای مستحکم و پایدار، باید به ابعاد مختلف این نهاد توجه ویژهای داشت و آن را از هر گونه تهدید و آسیب مصون نگه داشت.
«خواهر دباغ» یک اسوه و الگو برای زن ایرانی است
عضو هیات علمی دانشکده هستهای دانشگاه شهید بهشتی در تشریح شخصیت بانوی مبارز و انقلابی مرضیه حدیدچی(خواهر دباغ) گفت: ایشان نشان داد که زن مسلمان چقدر میتواند بزرگ، مقاوم و الگو باشد و باید نسل جوان با نحوه زیستن این بانو آشنا شود تا شیوه زندگی ایشان در نسلهای بعدی تکثیر شود.
زنان در کدام جهاد حضور و عاملیت دارند؟
پژوهشگر فقه زنان با اشاره به توسعه مفهومی جهاد گفت: رهبر معظم انقلاب تعریف گستردهتری از جهاد ارائه کردند و فرمودند که جهاد لزوماً نباید در قتال و جنگ باشد و برای اعتلا اسلام اقدامات دیگری هم باید انجام داد که در اصطلاح به آن جهاد کبیر میگویند که زنان نیز در آن عاملیت دارند.
سهم زنان از عضویت هیئت علمی در کدام استانها بیشتر است
براساس آمار آموزش عالی ایران در سال تحصیلی ۱۴۰۲-۱۴۰۱ بیشترین و کمترین سهم اعضای هیئت علمی تماموقت زن بین استانهای کشور اعلام شد، استانهای کرمان، خراسان شمالی و هرمزگان بیشترین سهم اعضای هیئت علمی تماموقت زن را در بین استانهای کشور داشتهاند در این بین استان تهران در رتبه ششم قرار دارد.
آزادی زنان در عصر پهلوی/ روزگاری زن حق رأی نداشت و همردیف خلافکاران بود
5 اردیبهشت 1402 1402-02-09 15:50آخرین مطالب
هوش مصنوعی و عدالت جنسیتی
30 آبان 1403ام غانم
30 آبان 1403نقش زنان در حوزه مقاومت بر اساس مدلهای اسلامی
30 آبان 1403مطالب پربازدید