رییس دانشگاه تهران: صیانت از خانواده تبدیل به دغدغه جهانی و عمومی شده است
15 اردیبهشت 1403 1403-02-15 21:45رییس دانشگاه تهران: صیانت از خانواده تبدیل به دغدغه جهانی و عمومی شده است
- متادخت
- 15 اردیبهشت 1403
- 9:45 ب.ظ
- No Comments
به گزارش متادخت ، سید محمد مقیمی در آیین بهرهبرداری از ساختمان دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران با حضور معاون رئیسجمهوری در امور زنان و خانواده، افزود: در جای جای سیاستها و برنامههای دولت مردمی و قوانین کشور، محور بودن خانواده به صورت مستقیم یا ضمنی مورد توجه ویژه قرار دارد اما از طرف دیگر، الزامات روز و روندهای جهانی نیز به سمتی میرود که به نوعی در نقطه مقابل خانوادهمحوری قرار میگیرد.
وی ادامهداد: بعد از عصر مدرنیته و اعصار مختلفی که پشت سر گذاشتهایم، تقسیم کاری انجام و کارها تخصصی شد و به همین میزان نهادهای رقیب در کنار خانواده شکل گرفت و بخشی از کارکردهای سابق نهاد خانواده در جایگاه برخی کارکردهای ویژه سازمانهای عصر مدرن قرار گرفت و متولیان تخصصی پیدا کرد. بنابراین به مرور خانواده و جایگاه چندکارکردی آن فقیر و فقیرتر شد تا جایی که امروز شاهدیم که همه کارکردهای بیرونی، خانواده را تحتالشعاع قرار داده است.
مقیمی با اشاره به اینکه مسوولیت تربیت کودکان به مرور از خانواده به مدرسه و دانشگاه منتقل شده است، خاطرنشانکرد: حتی در بحث نگهداری کودکان تا قبل از اینکه بحث تربیتپذیری آنها مطرح شود، نهادهای خاصی در جامعه برایشان شکل گرفته است. واگذاری کارکردهای خانواده به سازمانهای تخصصی باعث شده که با چالشهای جدی در شکاف نسلی مواجه شویم، بنیانهای خانواده سست شود و هویت ملی و مذهبی دچار مشکلات و چالشهایی شود.
وی اضافهکرد: به همین دلیل حتی درون خانواده یک نوع رویکردی ایجاد شده که مادر خانواده که در گذشته به عنوان محور و کلید همه کارکردهای اجتماعی خانواده شناخته میشد، امروز اینطور تصور کند اگر میخواهد کارکردی به او نسبت دهند، به ناچار باید از خانواده دور شود و بتواند شغلی در محیط اجتماعی برای خود دست و پا کند.
رییس دانشگاه تهران خاطرنشانکرد: مسائل اقتصادی و معیشتی در جامعه نیز مزید بر علت و باعث شده این تصور در زنان به وجود آید که نقشپذیری و صاحب کارکرد بودن را در گروی شغل خارج از منزل بدانند و این حس در حال تشدید شدن و باعث شده است به نوعی نقشهای پدر و مادر و نقشهای اعضای خانواده دگرگون شده، نقشهای اصیل خانوادگی رها شوند و نقشهای اجتماعی در قالب سازمان های رسمی در عصر مدرنیته پررنگتر شوند.
این فضایی که در سطح جامعه و عامه مردم ایجاد شده، به محیطهای دانشگاهی نیز سرایت کرده و مشاهده میکنیم این گسستگی و واگرایی بین کارکردهایی که در گذشته در خانواده تجمیع بود، در محیط دانشگاه هم به سمت واگرا شدن پیش رفته است. به گونهای که بحث خانواده و زنان در حوزههای مختلف علمی از منظر یک تخصص و گرایش خاص مورد توجه قرار گیرد. به عنوان مثال خانواده و زن در دانشکده حقوق از منظر صرفا حقوقی نگریسته میشود، در دانشکده علوم اجتماعی از منظر اجتماعی، در دانشکده کارآفرینی نیز کارآفرینی زنان، در دانشکده مدیریت، اقتصاد و غیره نیز صرفا از منظر رشته ای خاص مورد توجه است. بنابراین هر کدان از این این کارکردهای خانواده در محیط دانشگاهی نیز دچار واگرایی شده است و نگرش سیستمی و جامعی بر آن حاکم نیست؛ این در حالی است که موضوعات چند وجهی خانواده از هم قابل تفکیک نیست و نیازمند رویکرد میان رشتهای است.
استاد دانشکدگان مدیریت دانشگاه تهران، در تشریح گام نخست غلبه بر این واگراییها، بیان داشت: قاعدتا نمیتوانیم کارکردهای اجتماعی که تخصصی شده است را به این راحتی به خانواده برگردانیم و این خیلی منطقی هم نیست که یعنی بگوییم همه کارکردها برگردد و همه سازمانهایی که کارکردهای خانواده را به صورت تخصصی دنبال میکنند، منحل تا بتوانیم سازمان خانواده را تقویت کنیم.
وی تاکید کرد: راهکار این است که در عین اینکه به تخصصی شدن توجه میکنیم، یک نگرش سیستمی بر آن حاکم و از طریق یک ساختار نهادی همچون دانشکده علوم خانواده آن را تجمیع و ساماندهی کنیم.
رییس دانشگاه تهران افزود: دانشکده علوم خانواده با فلسفه تجمیع و ساماندهی کارکردهای مختلفی که برای محور شدن خانواده باید مورد توجه ویژه قرار گیرد، راهاندازی شده است. این به معنی آن نیست که دانشکده علوم خانواده خودش به تنهایی متکفل همه تخصص های حقوقی، مدیریتی، روانشناسی، اقتصادی، کارآفرینی، اجتماعی و غیره شود؛ بلکه باید با شکلگیری رشته ها و گروههای میان رشتهای، همه تخصصهای مرتبط با علوم خانواده را گرد هم آورد و بقیه دانشکدهها در حوزه موضوعی خانواده حول این محور قرار گیرند و با دانشکده خانواده همکاری نزدیک داشته باشند. با این رویکرد انتظار داریم دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران محور فعالیتهای علمی، تحقیقاتی و حل مسایل در حوزه زنان و خانواده در کشور شود و شاهد همکاری تمامی نهادهای اجرایی و سیاستگذاری در این زمینه باشیم.
دکتر مقیمی با اشاره به یک سری انحرافات تحقیقاتی و پژوهشی در حوزه زنان در دنیا، تصریح کرد: با وجود همه این انحرافات، الآن دنیا به این فکر افتاده است که صیانت از خانواده مهم است و اذعان میکنند که خودشان با مسیری که در گذشته انتخاب کردهاند، به این واگراییها دامن زدهاند. هر چند آنها الزاما از منظر یک رویکرد ارزشی و مذهبی به این جمعبندی در زمینه ضرورت پایان بخشیدن به واگراییها نرسیدهاند، بلکه بر این باورند که تضعیف خانواده منجر به کاستی و نقصان در خیلی از زمینه های اجتماعی شده و همه دغدغهشان این است که برای برطرف نمودن نقایص کارکردهای اجتماعی و اقتصادی جامعه لازم است به خانوادهمحوری برگردیم و خانواده محوری را مبنا قرار دهیم. هر چند نقطه عزیمت بسیاری از کسانی که در دنیا به این نتیجه رسیدهاند الزاما ارزشی نیست، اما نتیجه آنها اتفاقا با رویکرد ارزشی ما سازگار است.
استاد دانشگاه تهران تاکید کرد: مشکلاتی که ما در بسیاری از کارکردهای اجتماعی حس میکنیم، بخاطر این است که خانوادهمحوری را رها کردهایم. اگر خانواده تقویت شود، بسیاری از مسائل و مشکلات اجتماعی نیز به صورت ریشهای قابل حل است.
ایجاد ۱۵ رشته مرتبط با خانواده
معاون آموزشی وزیر علوم، تحقیقات و فناوری نیز در این مراسم گفت: در دوره جاری مدیریتی وزارت علوم، تحقیقات و فناوری موفق شدیم تا در شورای گسترش آموزش عالی مصوب کنیم که دانشکده علوم خانواده در سه دانشگاه تهران، شهیدبهشتی و الزهرا (س) ایجاد شود.
قاسم عموعابدینی، گسترش فعالیتهای علمی بین رشتهای در قالب دانشکده علوم خانواده را مسیر درستی در راستای تقویت خانواده در پرتو تعلیم و تربیت دانست و خاطرنشان کرد: در برنامه تحولی وزارت علوم که سال گذشته به دانشگاهها اعلام شد، ایجاد ۱۵ رشته مرتبط با خانواده مورد تاکید قرار گرفت.
رییس دانشکده علوم خانواده دانشگاه تهران، گزارشی از روند تاسیس و راهاندازی این دانشکده ارائه کرد و گفت: نیاز بود مبنای تاسیس این دانشکده بر پایه توسعه زیستبوم، گفتمانسازی، اجتماعسازی و ارائه راه حلهای بر پایه نوآوری اجتماعی داشته باشیم؛ زیرا ضرورت تاسیس دانشکده علوم خانواده بر پایه برخی شاخصها نظیر جمعیت، سلامت اجتماعی، سلامت فیزیکی و توانمندسازی و مباحثی در زمینه حکمرانی است.
فاطمه یزدیان، در ادامه سخنان خود به معرفی ارکان دانشکده تازه تاسیس علوم خانواده پرداخت و گفت: دانشکده دارای چند رکن از جمله بخش آموزش و پژوهش، اندیشکده کسبوکار خانوادگی، مرکز مطالعات زنان و خانواده و خانه خلاق و نوآوری، آزمایشگاه تاثیر، اندیشکده تاثیر و نوآوری اجتماعی و مرکز جامع تعلیم و تربیت خانوادهمحور است.
صیانت از خانواده تبدیل به دغدغه جهانی و عمومی شده است
وی به همکاری دانشگاه علوم پزشکی در این دانشکده اشاره کرد و گفت: این دانشکده با گروه سلامت و خانواده دانشگاه علوم پزشکی تهران همکاری دارد و یکی از گروههای مستقر در این دانشکده به صورت مشترک با دانشگاه علوم پزشکی اجرا میشود. هدف از راهاندازی این اندیشکده، افزایش توانمندی در حوزه کسبوکار خانوادگی و کنشگری سالم بین صنعت، دانشگاه و حاکمیت است.
رییس دانشکده تازه تاسیس علوم خانواده دانشگاه تهران، ضمن معرفی و بیان اهداف مرکز مطالعات زنان و خانه خلاق و نوآوری، از راهاندازی آزمایشگاه تاثیر از سوی معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری خبر داد و گفت: این آزمایشگاه جامع، نخستین آزمایشگاه در حوزه علوم انسانی است و یک ابرپروژه و یک پروژه پیشران و یک همآفرینی برای آینده است که عملاً فعالیتها، طرحها و سیاستها و برنامههایی که در حوزه زنان انجام خواهد شد را از نظر تاثیرگذاری بررسی میکند.
وی هدف از تاسیس اندیشکده بانکداری و نوآوری اجتماعی را ارتقای پژوهشها در زمینه بانکداری و مالی بر پایه نوآوری اجتماعی ولی برای ارتقای تعالی خانواده دانست و در بخش دیگری از سخنان خود به نحوه جذب دانشجو در این دانشکده پرداخت و پذیریش از طریق آزمون سراسری، استاد محوری و معرفی از طریق سازمانها و نهادها را از جمله روشهای جذب دانشجو در این دانشکده برشمرد. سایت دانشکده علوم خانواده به سه زبان فارسی، انگلیسی و فرانسه راه اندازی و به زودی زبان عربی نیز به این زبانها افزوده میشود.
منبه :ایسنا
مطالب مرتبط
سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت ایران صفر میشود
یک جمعیت شناس با اشاره به پیر شدن رشد جمعیت کشور در ۱۴۲۰ تاکید کرد: از امروز باید به فکر تامین زیر ساخت های درمانی و رفاهی برای دوران سالمندی کشور باشیم.
چه مشاغلی برای زنان جذابتر است؟
روند نرخ بیکاری زنان و سهم بخش خدمات از اشتغال از ابتدای دهه ۹۰ تا کنون نشان میدهد به طور کلی بین این 2 شاخص رابطهای عکس وجود دارد.
زنان آسیبدیده زیر چتر حمایت شهرداری تهران
زنان و کودکان بیشترین آسیبپذیری را در شهرهای بزرگ دارند.
ارائه بیش از ۲۰۰ طرح از سوی زنان کنشگر مسجدمحور پایتخت
مدیرکل امور زنان و خانواده شهرداری تهران از ارائه بیش از ۲۰۰ طرح قابل اجرا و احراز شده از سوی زنان کنشگر مسجدمحور پایتخت خبر داد.
خشونت علیه زنان و دختران در غزه بیسابقه است
سخنگوی وزارت امور خارجه به سطح بالای خشونت علیه زنان فلسطین اشاره کرد
اعتراضات در فرانسه به خشونت علیه زنان
هزاران نفر در شهرهای مختلف فرانسه علیه خشونت روزافزون علیه زنان اعتراض کردند.
رییس دانشگاه تهران: صیانت از خانواده تبدیل به دغدغه جهانی و عمومی شده است
15 اردیبهشت 1403 1403-02-15 21:45آخرین مطالب
کلفتی
5 آذر 1403سال ۱۴۲۰ رشد جمعیت ایران صفر میشود
5 آذر 1403لایحهای برای حفظ کرامت زنان در برابر خشونت!
5 آذر 1403چه مشاغلی برای زنان جذابتر است؟
5 آذر 1403زنان آسیبدیده زیر چتر حمایت شهرداری تهران
5 آذر 1403مطالب پربازدید