جامعه‌شناسی اینستاگرام در ایران

جامعه شناسی شبکه اجتماعی اینستاگرام در ایران
نمی‌توان با تمام کارکردها و کژکارکردهای اینستاگرام به صورت خودکار آن را مفید یا مضر دانست بلکه شبکه‌های اجتماعی نظیر اینستاگرام بسان چاقویی تیز و برنده هستند که باید دید در دستان چه کسی قرار خواهند گرفت.

به گزارش متادخت، شبکه اجتماعی اینستاگرام به عنوان یکی از پرمخاطب‌ترین شبکه‌های اجتماعی نوین در ایران شناخته می‌شود که کاربران بسیاری، به خصوص جوانان و نوجوانان، آن را دنبال می‌کنند. کاربران ایرانی با اهداف متفاوتی به ایجاد و پیگیری صفحات می‌پردازند و فعالیت در این فضا فراتر از یک ارتباط ساده جمعی است و طیف‌های مختلفی نظیر گروه‌های سنی، شغلی، جنسیتی با این شبکه مأنوس شده‌اند؛ به همین دلیل بسیاری از جامعه‌شناسان این شبکه اجتماعی را که نقش بسزایی در دگرگونی فرهنگ و سبک زندگی ایرانی دارد را به عنوان سوژه مطالعاتی خود برگزیده‌اند.

کتاب جامعه‌شناسی شبکه اجتماعی اینستاگرام در ایران، نوشته پرنیا رضی‌پور، با نگاهی جامعه‌شناسانه به بررسی این شبکه اجتماعی پرداخته و معتقد است که شبکه اجتماعی اینستاگرام همانند هر پدیده اجتماعی دیگر کارکردها و کژکارکردهای زیادی دارد که سعی شده است در این کتاب به آن پرداخته شود. از دیدگاه نویسنده این کتاب نمی‌تواند با تمام خوبی‌ها و بدی‌های اینستاگرام به صورت خودکار آن را مفید یا مضر دانست؛ بلکه شبکه‌های اجتماعی نظیر اینستاگرام بسان چاقویی تیز و برنده‌ای است که در دست جراح می‌تواند شفابخش و نجات دهنده و در دست انسان جانی کشنده و خطرناک جلوه کند.

این کتاب در چهارفصل نگاشته شده است. فصل اول آن شامل تعاریف، فصل دوم شامل تحلیل محتوا و گونه‌شناسی جمعی صفحات کابران ایرانی، فصل سوم شامل نظریه‌های مرتبط با فضای مجازی و شبکه اجتماعی اینستاگرام و فصل چهارم شامل تدوین نظریه لطمه فرهنگی است. خواندن بخش‌هایی از این کتاب شاید شما را ترغیب کند تا به سراغ این کتاب رفته و دیدگاه‌های نویسنده را ارزیابی نمایید.

«یکی از کارکردهای شبکه های اجتماعی و به خصوص، شبکه اجتماعی اینستاگرام، آشکار کردن برخی از جرایم و بزه‌های پنهان و نهان جامعه است. بدان جهت که سالانه میزان قابل توجهی از جرایم به دلایل متعددی آشکار نمی‌شود و به مرحله کشف و بررسی قضایی نمی‌رسد. گاهی اشتراک‌گذاری برخی از جرایم، مانند کودک‌آزاری، همسرآزاری، حیوان آزاری، جرایم نسبت به محیط زیست و … در فضای اینستاگرام به علت واکنش و انزجار مردم و جامعه در قبال آن، موجب حساسیت‌های اجتماعی و به تبع آن کشف زودهنگام جرم و تنبیه بزهکار می‌شود. از طرفی پخش و انتشار تصاویر مربوط با جرایم حساس در فضای مجازی که عموماً یک فضای جهانی است و انتشار آن نه در سطح یک محیط کوچک جغرافیای، بلکه بازتاب آن در سطح جهانی می‌تواند یک مسئله فردی و خانوادگی را به یک بازخورد وسیع‌تر مبدل کند؛ بنابراین همین امر باعث ورود سریع‌تر ضابطان قضایی برای کشف عاملان آن شده و متخلفان را مورد پیگیری قضایی قرار گیرند.»

 

جامعه‌شناسی شبکه اجتماعی اینستاگرام در ایران

  پرنیا رضی‌پور

Leave your thought here

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط