نگاهی به کتاب «روایت زن، معلولیت و استقلال»

کتاب «روایت زن، معلولیت و استقلال» که به‌تازگی از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد اصفهان منتشر شده، درباره زنانی است که نه‌تنها با موانع و محدودیت‌های پیش روی اکثر زنان مواجه بوده‌اند اما ضمن تلاش‌ برای عبور از موانع جسمیِ پیش روی خود، سرنوشت بهتری برای خود و دیگران رقم زدند.

به گزارش متادخت، علی عباسی، یکی از مؤلفان کتاب «روایتی از زن، معلولیت و استقلال» به ایسنا گفت: این کتاب با رسالت روایتگری از زندگی زنان دارای معلولیت به رشتۀ تحریر درآمده است و از زنانی می‌گوید که نه تنها با موانع متعارف پیشروی اکثر زنان مواجه بوده‌اند، بلکه پیش از عبور از آن باید بر موانع جسمی غلبه می‌کردند. زنانی که نه تنها خود را در جبر سرنوشتی محتوم ندانستند، بلکه سرنوشت بهتری برای خود و دیگران رقم زدند. بانوانی که روایتشان الهام‌بخش تمامی آنانی است که مسیر زندگی را سخت‌تر از آنچه واقعاً هست، می‌بینند.

او اضافه کرد: کتاب «روایت زن، معلولیت و استقلال» مروری بر مدل‌های معلولیت، مفهوم توانمندسازی و استقلال افراد دارای معلولیت و کنوانسیون حقوق افراد دارای معلولیت نیز دارد.

این فعال حقوق معلولان با بیان اینکه کتاب موردبحث در ۲ بخش و ۲۸۲ صفحه تألیف شده است، افزود: بخش اول کتاب شامل ۱۳ داستان زندگی است که طی مصاحبۀ عمیق در مورد چالش‌های استقلال و توانمندی روایت‌شده است. در حقیقت کتاب «روایت زن، معلولیت و استقلال» به‌طور نمادین فضایی را جهت بیانِ بخشی از چالش‌های زندگی در اختیار زنان دارای معلولیت گذاشته است.

عباسی در خصوص بخش دوم این کتاب اظهار کرد: بخش بعدی کتاب «روایت زن، معلولیت و استقلال» تحلیلی بر روایات مطرح شده و برداشت ما از چالش‌ها، موانع و منابع مسیر توانمندی زنان دارای معلولیت است. ما در این بخش ما استفاده از شیوۀ تحلیل مضمون که یکی از شیوه‌های پژوهش کیفی است، روایات شرکت‌کنندگان را تحلیل و سعی کردیم به درون‌مایه‌های اصلی این روایات بپردازیم.

او با اشاره به فرایند شکل‌گیری ایده کتاب «روایت زن، معلولیت و استقلال» گفت: ما به‌عنوان ۳ نویسندۀ این کتاب، طی سال‌های اخیر فعالیت‌های مشترک علمی با هم داشتیم و در فرایند پژوهش‌ها با افرادی آشنا شدیم که حکایت زندگی‌شان، پشتکار و تلاش آن‌ها در مسیر زندگی را نشان می‌داد که این روایت‌ها برای ما الهام‌بخش بود؛ بعد به این موضوع فکر کردیم که شاید داستان زندگی این افراد بتواند الهام‌بخش دیگران نیز باشد.

این فعال حقوق معلولان ادامه داد: فکر کردیم که شناسایی چالش‌هایی که افراد دارای معلولیت با آن مواجه می‌شوند و شیوه‌های متنوعی که بر این چالش‌ها غلبه می‌کنند، از نظر تخصصی مورد استفادۀ متخصصان امور افراد دارای معلولیت قرار بگیرد.

او با معرفی نویسندگان کتاب «روایت زن، معلولیت و استقلال» تصریح کرد:  اعظم نقوی، دانشیار گروه مشاوره دانشگاه اصفهان هستند که از سال ۱۳۹۴ در زمینهٔ معلولیت و ابعاد مرتبط با آن در سطح ملی و بین‌المللی پژوهش می‌کنند. سمیرا سادات بدخشیان نیز نویسنده دیگر این کتاب‌اند که دانش‌آموختۀ کارشناسی ارشد مشاوره توان‌بخشی و هم‌اکنون نیز دانشجوی دکتری مشاوره دانشگاه اصفهان هستند و در چند سال گذشته بر مطالعات مرتبط با معلولیت متمرکز بودند. من هم فارغ‌التحصیل کارشناسی ارشد رشته روابط بین‌الملل هستم و فعالیت‌هایم طی این سالیان در حوزه حقوق افراد دارای معلولیت متمرکز بوده است.

این پژوهشگر روابط بین‌الملل با بیان اینکه این کتاب می‌تواند مورد استفادۀ دانشجویان و متخصصانی قرار گیرد که در حیطۀ توان‌بخشی مشغول فعالیت هستند، تصریح کرد: «کتاب روایت زن، معلولیت و استقلال» با توجه به روایت واقعی مشارکت‌کنندگان، می‌تواند مورد علاقۀ افرادی واقع شود که دارای معلولیت هستند یا با فردی دارای معلولیت زندگی می‌کنند و یا مسئلۀ معلولیت و استقلال دغدغۀ ذهنی آن‌ها است.

به گزارش ایسنا، در پشت جلد این کتاب نیز آمده است: «در این کتاب به دنبال قهرمان‌سازیِ افراد دارای معلولیت نیستیم، زیرا باور داریم که قهرمان‌سازی به همان بی‌توجهی و غفلت، به جامعۀ افراد دارای معلولیت صدمه می‌زند. راویان اصلی کتاب زنانی هستند که شبیه به تمام انسان‌های دیگر برای رسیدن به اهداف خود جنگیده‌اند. اگرچه این افراد به دلیل محدودیت‌هایی که اغلب از طرف جامعه به آن‌ها تحمیل شده است، نیاز به تلاش و پشتکاری دوچندان در مسیر توانمندسازی داشته‌اند. این کتاب می‌تواند مورداستفادۀ دانشجویان و متخصصانی قرار گیرد که در حیطۀ توان‌بخشی مشغول فعالیت هستند. همچنین با توجه به روایت واقعی مشارکت‌کنندگان می‌تواند موردعلاقۀ افرادی واقع شود که دارای معلولیت هستند، با فردی دارای معلولیت زندگی می‌کنند یا مسئلۀ معلولیت و استقلال دغدغۀ ذهنی آن‌هاست.»

کتاب «روایتی از زن، معلولیت و استقلال» نوشته «اعظم نقوی»، «علی عباسی» و «سمیرا سادات بدخشیان» از سوی انتشارات جهاد دانشگاهی واحد اصفهان منتشر شده است.​

ایسنا

دیدگاه خود را اینجا قرار دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مطالب مرتبط